Кръвоизлив в мозъка е бил непосредствената причина за смъртта на

...
Кръвоизлив в мозъка е бил непосредствената причина за смъртта на
Коментари Харесай

Антон Чехов е починал от инсулт


Кръвоизлив в мозъка е бил непосредствената причина за гибелта на писателя и драматург Антон Чехов (1860-1904), заяви в. „ Таймс “ заключението на учени от института по биологични науки в град Норидж.

Учените проучили химическия състав на пробите, взети от подписана от драматурга картичка, негови писма, а също и от риза с кърваво леке, която писателят е носил сега на кончината си. Заедно с протеините, показващи съществуването на микробактерии от туберкулоза, в пробите било намерено вещество, подпомагащо образуването на кръвни съсиреци, които довеждат до задръстване на кръвоносните съдове и кръвоизлив в мозъка.

Чехов умря на 15 юли 1904 година в хотел в Шварцвалд, където дошъл заради следващото изостряне на туберкулозата си. По описа на брачната половинка му той поръчал вино и отбелязвайки, че от дълго време не е пил шампанско, отпил с усмивка от чашата. След това лежащ и скоро по-късно умрял.

Поради това се вършат изводите, че въпреки туберкулозата сериозна да е увредила здравето на писателя, тази болест не е била непосредствената причина за неговата гибел. По-рано се смяташе, че краят на Чехов е настъпил от инфаркт./БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР