Кръводаряването стимулира производството на нови клетки в костния мозъкДесетки души

...
Кръводаряването стимулира производството на нови клетки в костния мозъкДесетки души
Коментари Харесай

Хора даряват кръв в църква

Кръводаряването подтиква производството на нови кафези в костния мозък

Десетки души подариха кръв в храм “Рождество Христово” в столичния регион “Младост”. С тази акция през днешния ден, на Петдесетница, завършва взаимната акция на Националния център по кръводаряване и Българската православна черква. Инициативата е под мотото “Запалете свещичка, дарете кръв, спасете живот сега” и приканва в деяние православните добродетели като състрадание, взаимопомощ и себеотдание.

Акцията стартира още преди края на светата Литургия. Докато листенца валяха над миряните, както е по традиция на Петдесетница, в енорийския център под храма леглата за кръводарителите към този момент бяха конфигурирани, а първите искащи се подготвяха. Деца от неделното учебно заведение следиха процеса на предаване на кръв. Преподавателката им пламенно им разказваше за по какъв начин по този елементарен метод и те, като навършат пълноправие, могат да избавят човешки животи.

Като постоянен кръводарител, ръководителката на енорийския център Велина Тонева поканила Националния кръводарителски център в храма, с което енориашите да се включат в акцията. Но освен миряни подаряват кръв, а и външни хора, искащи да извършат благородно дело, описа тя. Счита също, че по този метод се дава добър образец и на 50-те деца, за които дава отговор в неделното учебно заведение.

“Православните християни, за разлика от някои секти, не сме срещу интервенциите и сме твърдо “за” кръводаряването”, сподели Велина Тонева. “Молим Бог за здраве и избавление, само че и също би трябвало сами интензивно да оказваме помощ на другите, с каквото можем,” изясни ръководителката преди да подари и от своята кръв.

Обемът на кръвта, която се взима от донорите, е 450 мл. Възрастта им би трябвало да е сред 18 и 65 години, а тежестта – над 50 кг. Донорът на този “течен орган” би трябвало да е здрав, да не приема медикаменти, да не е употребявал алкохол през последното денонощие, да се е хранил и приемал течности. Консумацията на доста течности и въздържанието от физически натоварвания са целесъобразни след даването на кръв.

Смята се, че кръводаряването подтиква костния мозък да създаде нови кафези у здравия човек, сподели доктор Динка Костова от Националния център по трансфузионна хематология. Тя изясни също, че количествено взетата кръв се възвръща до 24 часа, а качествено – сред 20 и 40 дни. Затова мъжете могат да подаряват до 5 пъти годишно кръв, а дамите до 4 пъти.

Около 150 души на ден подаряват кръв в Националния център в София на ул. “Братя Миладинови” 112. От тях множеството насочват банките с кръв към близки и познати нуждаещи се от преливания, само че към 10% подаряват безплатно без съответен адресат. За съпоставяне, през 90-те години, те са били едвам двама-трима на месец, показа доктор Костова.
 kryvodaryavane_04  kryvodaryavane_03  kryvodaryavane_02  kryvodaryavane_01  kryvodaryavane_08  kryvodaryavane_07  kryvodaryavane_06  kryvodaryavane_05  kryvodaryavane_09
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР