Кръводаряването има много ползи както за донора, така и за

...
Кръводаряването има много ползи както за донора, така и за
Коментари Харесай

Редовното кръводаряване намалява вредните химикали в кръвта

Кръводаряването има доста изгоди както за донора, по този начин и за реципиента. По данни на Американския червен кръст на всеки две секунди някой в Съединени американски щати се нуждае от кръв, а едно подаяние може да избави до три живота.

Ново изследване разкрива странна, скрита изгода за донорите, която в никакъв случай до момента не е била обсъждана. Учени са разкрили, че постоянното кръводаряване понижава количеството на " безконечните химикали " в кръвния поток, като по този метод прочиства тялото от тях.

Някои учени назовават необятно употребяваните перфлуороалкилови и полифлуороалкилни субстанции (PFAS) „ безконечни химикали ", тъй като в никакъв случай не се разграждат. Те могат да бъдат открити на всички места - от тигани до бои, и са свързани със затлъстяването, диабета и някои типове рак.

В изследването учените са тествали 285 пожарникари от Fire Rescue Victoria в Австралия, които са дарявали кръв и плазма в продължение на 12 месеца. Те постоянно са изложени на PFAS заради противопожарната пяна, която употребяват и нормално имат по-високи равнища на тези субстанции в кръвта си.

Хематологът Робин Гасиоровски декларирал в известие за пресата, че резултатите от изследването посочили доста понижаване на равнищата на PFAS в кръвта спрямо контролната група. Той отбелязал, че даряването на плазма е по-ефективно от интервенциите за понижаването им, защото води до 30% спад в равнищата на химикала.

Това е първото изследване, което преглежда по какъв начин кръводаряването може да понижи равнищата на PFAS, показвайки друга изгода от акта, с изключение на спасяването на човешки животи.

Освен това резултатите посочили обещаващи данни, които ще послужат като основа за тестване върху по-разнообразни групи, с цел да се види дали избрани категории хора, с по-висок риск от струпване на „ безконечни химикали ", може да имат най-вече изгода от даряването на плазма и кръв.

Даряването на кръв има изгоди както за физическото, по този начин и за прочувственото здраве на донора. Фондацията за психологично здраве оповестява, че осъществяването на алтруистични дейности може да понижи напрежението, да усъвършенства прочувственото благоденствие, да помогне да се отървете от отрицателните страсти, да си осигурите възприятие за принадлежност и да намалите изолацията.

Кръводаряването също по този начин служи като безвъзмезден здравен обзор, защото всички евентуални донори са под здравен скрининг, преди да дарят кръв.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР