Кръвно-мозъчната бариера е почти непроницаема за повечето лекарства и контрастни

...
Кръвно-мозъчната бариера е почти непроницаема за повечето лекарства и контрастни
Коментари Харесай

Учени използват нанодиаманти за диагностика и лечение на мозъчни заболявания

Кръвно-мозъчната преграда е съвсем непроницаема за множеството медикаменти и контрастни субстанции, което затруднява диагностицирането и лекуването на болести, засягащи мозъка. Изследователи от Института за полимерни проучвания "Макс Планк " са разкрили позволение на казуса посредством потреблението на покрити с полимер нанодиаманти, способни да проникват през кръвно-мозъчната преграда, да доставят медикаменти или да дават изображения, оповестява уеб сайтът Медгаджет.

Нанодиамантите, които не са нищо друго с изключение на въглерод, са биосъвместими, само че с тях е мъчно да се работи, защото са нереактивни и не се свързват с множеството неща. Чрез покриването им с полимер въз основата на серумния албумин, съединението може да бъде накарано да се свързва с медикаменти и елементарно да се всмуква през кръвно-мозъчната преграда.

За да създадат нанодиамантите потребни за обрисуване на мозъка, учените са провокирали недостатък, заменяйки един въглероден атом с азотен. Това кара дребните диаманти да трептят, когато са изложени на лазерна светлина, и ги прави забележими при проучване с ЯМР.

Техниката към този момент е тествана върху лабораторни мишки, без видимо увреждане на кръвно-мозъчната преграда. Учените обаче означават, че тя към момента е на прекомерно ранен стадий и следва доста работа, преди да е подготвена за клинично приложение.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР