Кръвни проби от преживни животни от четири ферми в Ямболска

...
Кръвни проби от преживни животни от четири ферми в Ямболска
Коментари Харесай

Проби от животни от четири ферми в Ямболска област ще бъдат изпратени за наличието на ку-треска

Кръвни проби от преживни животни от четири ферми в Ямболска област ще бъдат изпратени през днешния ден за проучване за съществуването на ку-треска, заяви за Българска телеграфна агенция доктор Стоян Колев от Областната дирекция по сигурност на храните в Ямбол.

Преди дни болестта е било открито при 12 едри и дребни преживни животни във ферми в Стралджа и селата Маломирово, Атолово и Шарково с общо 1183 контактни животни. Въведена е краткотрайна възбрана за рандеман на мляко от животните.

В три кравеферми и една овцеферма в Габровска област има инфектирани с ку-треска хора и животни

Болестта е сезонна и се популяризира от кърлежи, а причинителят е доста резистентен на дезинфектанти. Необходима е незабавна дезинсекция на пространствата и постоянно неутрализиране на животинската тор, добави доктор Колев.

Заболяването е лечимо, има и ваксина, само че се предава и на хората при контакт с заболели животни. Симптомите са грипоподобни - с тресчица, мускулни болки, кашлица и главоболие, От РЗИ са издирили всички 14 контактни притежатели и служащи в засегнатите ферми, от които са взети проби за проучване, заяви шефът на РЗИ доктор Лиляна Генчева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР