Кръвен тест позволява откриването на 8-те най-разпространени видове рак в

...
Кръвен тест позволява откриването на 8-те най-разпространени видове рак в
Коментари Харесай

Обещаващ кръвен тест за ранното откриване на рак

Кръвен тест разрешава откриването на 8-те най-разпространени типове рак в ранен етап при 70% от случаите и дава вяра, че заболяването може да бъде диагностицирана още преди появяването на признаците, а с това да се подобрят и възможностите за лекуване.

Проучването, оповестено в научното списание „ Сайънс “, цитира случаи с над 1000 пациенти, чиито тумори още не са били публикувани.

Резултатите извеждат напред в проучванията екипа от университета „ Джонс Хопкинс “ в Балтимор в надпреварата за намиране на търговски повсеместен кръвен тест за скрининг на рак.

Екипът на Николас Пападопулос е почнал ново изследване, което през идващите 5 години ще обхване 50 000 дами на възраст 65-75 година, които в никакъв случай не са имали рак, с цел да откри дали пробата може да открива по-систематично съществуването на тумори, без да има никакъв признак за това.

Генетични разновидности провокират увеличението на туморните кафези, чието ДНК се открива в кръвта. Учените от „ Джонс Хопкинс “ употребяват изцяло друг метод, с цел да секвенират единствено елементи от 16-те гена, които мутират най-често при другите видове тумори.

Тестът е съумял да понижи двойно вероятните места на пораждане на заболяването при към 80% от пациентите. Екипът е подал поръчка за патент за откритието.

Има обаче два евентуални казуса при тестванията. Първият е обвързван с протеините, употребявани като маркери за увреждане на тъканите. Хора, които не са болни, само че страдат от някакво инфектиране като артрит, могат да дадат подправено позитивен резултат.

Вторият евентуален проблем е ненужното и рисковано лекуване на откритите дребни тумори, които не биха се развили и не съставляват никаква заплаха.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР