Кръвен тест може да засича злокачествени заболявания до четири години

...
Кръвен тест може да засича злокачествени заболявания до четири години
Коментари Харесай

Кръвен тест засича ракови заболявания години преди симптомите да се проявят

 Кръвен тест може да засича злокачествени болести до четири години преди появяването на първи признаци, заяви електронното издание на английския в. " Гардиън ", предава Българска телеграфна агенция. Екип учени от Китай открил, че неинвазивният кръвен тест, наименуван PanSeer, засича рак при 95 на 100 от изследваните хора, които нямат никакви признаци, само че по-късно са диагностицирани със злокачествено заболяване.

" Показахме, че пет типа рак могат да бъдат засичани посредством кръвен тест въз основа на метилиране на ДНК до четири години преди стандартните способи за диагностициране ", пишат създателите на изследването в публикация в сп. " Нейчър Комюникейшънс ". Те разясняват, че пробата не предвижда заболяването, а по-скоро засича развиване на ракови кафези, които към момента не са провокирали признаци или не са били засечени с други способи.

Изследването под управлението на китайски експерти не е първото, което оповестява за позитивни резултати от кръвни проби за ранна диагностика на рак. Според създателите му обаче новото е, че потвърждават по какъв начин рак може да бъде засечен, преди пациентите да имат каквито и да било индикации.

За създаването на теста учените са употребявали проби от кръвна плазма, събирана от донори в Китай в интервала 2004-2007 година в границите на широкомащабно изследване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР