Кравата Пенка доказала необходимостта от реформа в Българската агенция по

...
Кравата Пенка доказала необходимостта от реформа в Българската агенция по
Коментари Харесай

Кравата Пенка доказала нуждата от реформа в БАБХ

Кравата Пенка потвърдила нуждата от промяна в Българската организация по сигурност на храните. Тази позиция показаха от организацията "Четири лапи ".

От организацията се радват, че въпросът е завършил наред, само че акцентират, че това е следващият скандал с присъединяване на БАБХ.

Нужда от незабавни промени в работата му, виждат от "Четири лапи ".Хуманното отношение към животните би трябвало да бъде изведено като приоритет в активността на организацията, счита още организацията.

Пореден бил казусът с кравата Пенка. Минали образци били десетките случаи на несанкционирана свирепост към безстопанствени животни в общински приюти в цялата страна, разрушеният от прокуратурата незаконен разплодник за кучета във Варна, регистрацията на няколко ферми за норки в нарушаване на съществуващото законодателство, изброяват от "Четири лапи ".

Според тях от началото на тази година БАБХ за следващ си навлякла публичното неодобрение поради отхвърли да позволи превоз на лъвчетата Масуд и Терез до избавителен център в Холандия.

Директорът на "Четири лапи " за България, доктор Марина Иванова посочи, че организацията се е трансформирала в един извънредно муден държавен орган, който на процедура не предстои на надзор.

"БАБХ дава отговор за непостижимо необятен набор от действия, свързани със земеделието и отглеждането на животни - от семената и фуражите, през качеството на храните, до превоза на животни и изискванията във фермите ", изясни Иванова и добави, че към това би трябвало да се прибавят и изискванията в приютите за безстопанствени животни, метода на развъждане на домашни любимци и търговията с тях.

"Наблюденията ни от основаването на организацията през 2009 година сочат, че тя не е в положение да извършва дейно всички тези действия ", безапелационна е доктор Иванова.

"От друга страна, структурата и методът на организация в БАБХ допускат неспособност за външен надзор - организацията е под шапката на Министерство на земеделието, храните и горите, само че нейният изпълнителен шеф, който е съсредоточил в себе си цялата власт, се назначава от министър-председателя ", ядоса се Иванова.

Тя изясни, че напълно скоро шефът на БАБХ е изпратил писмо с погрешна информация до Комисията по петициите към европейския парламент, в което упреква неправителствените организации за отбрана на животните за съществуването на безстопанствени кучета по улиците.

Допуснати са нарушавания

"До сходно несвоевременно държание не би се стигнало, в случай че БАБХ осъзнаваше изгодата от активността на неправителствените организации за решаването на редица обществени проблеми ", посочи Иванова.

От "Четири лапи " са безапелационни, че единственото решение е преструктуриране на Българска организация по сигурност на храните и основаване на обособена дирекция "Хуманно отношение към животните ", както и въвеждане на работещ механизъм за външен надзор на активността на организацията.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР