Кръв и пълни с лекарства дронове носят жизнено важна помощ

...
Кръв и пълни с лекарства дронове носят жизнено важна помощ
Коментари Харесай

Все повече африкански страни използват дронове, за да спасяват животи

Кръв и цялостни с медикаменти дронове носят витално значима помощ в някои от най-отдалечените места на Танзания.

Това е задачата на държавната Комисия за просвета и технологии, която от края на 2017 година е осъществила десетки полети в съдействие с Wingcopter и DHL на Deutsche Post към Укереве, най-големият остров на езерото Виктория. Подобно на самодейност в близката Руанда, пилотният план към този момент е достигнал до повече от 8000 пациенти и може да помогне за революционизиране на медицинските услуги в най-голямата страна в Източна Африка, осведоми Bloomberg.

" Успяхме да доставим анти-отрова на фермерите, които бяха ухапани от змии и се нуждаеха от здравна помощ бързо, с цел да избегнат ампутация на крайниците или даже гибел ", споделя Джордж Муламула, началник на плана в Комисията. Следващият стадий, споделя той, е да се обезпечи финансиране за увеличение на допустимия товар на дроновете до 45 кг от 6 кг и разширение на обсега им до всичките над 80 танзанийски острова в най-голямото езеро на Африка.

Това е план, който може да бъде изключително потребен в Танзания, която е два пъти по-голяма от Калифорния и е дом на към 57 милиона души. Детският фонд на Организацията на обединените народи споделя, че делът на държавните разноски, ориентирани към здравния бранш, е намалял през последните пет години и има дефицит на финансиране за даване на съществени услуги. Маларията, ХИВ / СПИН и туберкулозата са главните закани за здравето.

Бърза доставка

" Знам местата в Танзания, които са толкоз отдалечени, че на държавният отдел Медицински грижи може да му отнеме няколко дни, с цел да достави медикаменти ", споделя Сирияк Бугузи, доктор и цивилен юрист в комерсиалната столица Дар ес Салаам, която е на към 800 километра (500 мили) от езерото. " В последна сметка, животът на хората зависи от навременна доставка на медикаменти и лекарства ", споделя той, приветствайки резултата от потреблението на безпилотните самолети.

Досега планът е придобил 150 000 евро (169 590 щатски долара) от Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit, или GIZ, от името на федералното министерство за икономическо съдействие и развиване на Германия, споделя Муламула. Депъртаментът по опазване на здравето на Танзания договоря GIZ и Costech да управляват плана.

В тестовата фаза, когато локалните медици на остров Укереве получават пациенти, нуждаещи се от помощ - като жертва на захапване от змия или бъдеща майка, нуждаещи се от кръв - те изпращат известия до разпределителната болничното заведение в региона на Мванза. Лечението идва с дрон след 40 минути, споделя Муламула.

Все още има дълъг път, който би трябвало да се извърви. Езерото Виктория е разграничено сред Танзания, Уганда и Кения, като частта на Танзания е с размера на Руанда. Муламула споделя, че неговата организация работи със Световната банка и с други танзанийски институции, с цел да приготви идната фаза.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР