Краткото, но славно царуване на Юпитер, планетата с най-много луни

...
Краткото, но славно царуване на Юпитер, планетата с най-много луни
Коментари Харесай

Сатурн става планетата с най-голям брой луни: 145 на брой след откриване на нови 62

Краткото, само че славно царуване на Юпитер, планетата с най-вече луни в нашата Слънчева система, завърши, откакто учените потвърдиха откриването на 62 нови луни, обикалящи към Сатурн. Така общият брой на луните на тази пръстеновидна планета доближи 145, оповестява „ Live Science “.


Това е забележителен скок по отношение на доказаните 95 луни на Юпитер - сбор, който за малко засенчи броя на луните на Сатурн, откакто в края на декември публично бяха приети 12 нови луни към Юпитер.

Според откриватели от Университета на Британска Колумбия (UBC), съдействали за новите открития, Сатурн понастоящем е първата и единствена планета в Слънчевата система с над 100 известни луни.

Международният екип от откриватели е направил тези наблюдения, употребявайки данни от Канадско-френско-хавайския телескоп от върха на спящия вулкан Мауна Кеа в Хавай сред 2019 и 2021 година Анализирайки поредност от поредни изображения, направени в тричасови прозорци за наблюдаване, екипът разпознал 62 луни, които преди този момент са били или прекомерно дребни по мярка, или прекомерно слаби, с цел да бъдат открити. Някои от по-малките луни са с размери единствено 2,5 км. Всички 62 новооткрити луни са " неправилни луни ", което значи, че те следват далечни, елиптични орбити към своята планета хазаин и постоянно се движат ретроградно - или в посока, противоположна на въртенето на Сатурн. Според откривателите доста от тези дребни, необикновени луни се групират в сходни ретроградни орбити, което допуска, че те може да са произлезли от по-голяма луна, която се е разпаднала преди милиони години.

" С увеличението на границите на актуалните телескопи откриваме от ден на ден доказателства, че преди 100 милиона години е експлодирала умерено огромна луна, която е обикаляла към Сатурн в противоположна посока ", споделя Брет Гладман, професор по астрономия и астрофизика в UBC, представен в известие за пресата.

Очаква се новите луни да бъдат приети в края на май от Международния астрономически съюз - група от повече от 12 000 учени, които дават отговор, наред с други неща, за даването на имена на небесните тела. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР