Кратко видео започна да популяризира технологичния сектор в България. До

...
Кратко видео започна да популяризира технологичния сектор в България. До
Коментари Харесай

IT секторът у нас търси още хора за големи заплати

Кратко видео стартира да разпространява софтуерния бранш в България. До момента то е събрало 40 хиляди гледания в мрежата. Рекламният клип цели да притегли задгранични компании, които търсят да наемат хора от страната ни и района.

„ Да покажем, че не сме страна, която неотдавна развива IT-хъба си, а има дългогодишни обичаи “, разясни пред БНР Георги Иванов, създател и шеф на платформа, която посредничи на IT експерти да си намират работа.

Клипът показва знакови открития и нововъведения, онагледява бизнес средата и бързо разрастващата се цифрова екосистема у нас, описа Георги Иванов.

Средната заплата в IT бранша в България е сред 3500 и 4000 лв.. „ За експерт, който има повече от 5 години опит, 4-5 хиляди лв. е безусловно обикновено човек да взима. “

Зимата всички бяха стъписани, фирмите не наемаха нови хора, след месец-два фирмите видяха, че не е толкоз ужасно по отношение на най-лошите сюжети и пазарът стартира да се възстановява, разясни Георги Иванов.

„ Юни имахме двойно по-малко разгласи за работа, в сравнение с март. На платформата ни виждаме, че още веднъж са минати равнищата, които бяха най-силни преди Covid-пандемията да удари. Компаниите наемат интензивно. Нови компании ни стават клиенти. “

Компании от Швейцария, Австрия, Германия са вложили в IT бранша у нас през месеците на пандемията, стана ясно от думите на Иванов.

Според Георги Иванов може да има доста по-сериозни старания за подготовка на нови фрагменти, а не да има единствено няколко академии, които компенсират неналичието на държавни образования.

„ Да се натисне повече в тази посока. Имаме страхотни фрагменти – страхотни математици, физици. Имаме всичките данни да разтеглим набора от хора. В момента има, да кажем, най-много 80 хиляди души в IT промишлеността, от които 30 хиляди са по телефоните. Реалните експерти са към 50 хиляди души най-много. Това нещо, с цел да сме конкурентноспособни, би трябвало да се разшири “, разяснява Георги Иванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР