Кратко образователно видео, направено в Чехия и споделяно хиляди пъти

...
Кратко образователно видео, направено в Чехия и споделяно хиляди пъти
Коментари Харесай

#Masks4All: Чехия с видеопризив до целия свят за носене на маски

Кратко просветително видео, направено в Чехия и споделяно хиляди пъти в обществените мрежи, предизвиква носенето на маски по време на пандемията. Като главен мотив за това създателите показват обстоятелството, че точно по този начин страната им доста е лимитирала разпространяването на COVID-19.

Задължителното носене на маски беше въведено в Чехия на 19 март.



Зад акцията с хаштаг #Masks4All стоят писателят, специалист по сериозно мислене, Петър Лудвиг и актрисата и режисьор на късометражни филми Анета Кернова.



“Когато разгледахме статистиките тук, видяхме, че маските са ни помогнали извънредно доста. Петър ми се обади и ме попита дали бих му помогнала да направи видеопослание към целия свят. Подготвихме го за 6 дни”, описа пред bTV Анета. “Разбира се, и при нас има хора, които се събират, с цел да пият в парка, да вземем за пример. Днес обаче бяха наложени санкции на нарушителите”, прибавя още Анета.

Във видеoто тя споделя: “Ние следвахме обществена отдалеченост, правилото да си стоим у дома и прецизните хигиенични процедури - като другите. Но разликата е, че всеки, който се постанова да излезе от вкъщи си, би трябвало да носи маска”. И добавя: “Знам, може би са ти споделили, че маската не би те предпазила. Но има изследвания, които потвърждават, че даже направени у дома маски могат да те защитят отчасти. Сега всяка отбрана е значима!”
Германските специалисти: „ Да ” на маските и без признаци Германският теоретичен институт „ Робърт Кох ” промени позицията си по въпроса
С ясни графични образци видеото демонстрира и за какво е потребно потреблението на маски. “Те защищават предаването на вируса от теб към другите - при подсмърчане, кашляне, а също и при дишане. Много хора са заразни, още преди да имат признаци. Така че, в случай че двамата имаме маски - аз пазя теб, ти - защитаваш мен. И двамата сме в безопасност”, изяснява Анета.
Снимка: Screenshot / YouTube
Посланието е подкрепено и с думите на чешки здравни специалисти. “Според нашия професионален опит носенето на маска защищава до 100% от разпространяването на евентуално заразни капчици”, твърди Владимир Ждима - началник на Катедрата по химия и физика на аерозолите към Чешката академия на науките.

“Колкото повече хора употребяват маски, толкоз по-малко вирусът се популяризира и по-малко хора са изложени на риск”, изяснява вирусологът Емил Павлик.
Проф. Силви Георгиев: Обикновените маски ще редуцират заразяването, само че няма да го предотвратят Той изясни, че те нямат високи искания за отбрана
“Само преди няколко дни хората се смееха на тези, които носят маски. Но някои знаеха за този позитивен резултат и го споделяха в обществените мрежи”, показва Кернова във видеото, показвайки фотоси с реакцията на известни персони на апела.
Снимка: Screenshot / YouTube
Клипът подчертава и на неналичието на маски в магазините в Чехия, само че и на последвалата вълна от искащи да ги създават у дома и да ги раздават гратис.

" Знам, че е допустимо единствено за 3 дни да се обезпечат маски за 10 милиона хора в една страна”, споделя още Анета. И приканва тези, които изгледат посланието, да сложат маска: " Това може да избави животи. И помни - аз пазя теб, ти - мен!”



В допълнена версия финалът на видеото включва и къс апел на чешкия здравния министър Адам Войтех към държавните управления по целия свят. “Днес ние виждаме, че това е едно от най-важните решения, които сме взели. Щом оказа помощ тук, ще помогне на всички места!”, приключва Войтех.
Снимка: NOVATV Снимка: NOVATV Снимка: NOVATV Снимка: NOVATV Снимка: NOVATV
Премиерът на Чехия Андрей Бабиш, който през днешния ден разяснява, че чака страната да се пребори с COVID-19 до юни, изпрати видеото през " Туитър " до американския президент Доналд Тръмп. Бабиш го поучава да последва техния метод.



Строгите ограничения там са наложителни безусловно на всички места, в това число и в ефирен ефир. Водещите на чешката TV Nova се появяват на екран с маски всеки ден.

Междувременно съгласно “Скай Нюз” досегашната рекомендация на Световната здравна организация да носят маски единствено хора със признаци или грижещи се за заболели, може да претърпи смяна. Според английската медия следва спор сред специалисти в организацията поради появили се нови данни от Хонконг, че маските доста улесняват борбата с ковид.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 457 35 10 25 Света 966702 31505 49290 203535 Заразени* Нови Починали България 457 35 10 Света 966702 31505 49290
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР