Краткият отговор е като насърчава нови начини за взаимодействието между

...
Краткият отговор е като насърчава нови начини за взаимодействието между
Коментари Харесай

Как едно училище в село Челопеч стана инкубатор за учене и личностно развитие?

Краткият отговор е като предизвиква нови способи за взаимоотношението сред възпитаници, учители и локална общественост. Фактът, че учебното заведение се намира в дребната община Челопеч, ненапълно оказва помощ. Основният мотор за новостите в общуването обаче са часовете в Частната профилирана гимназия за чуждоезиково образование и мотивацията, която учениците получават в работата си по планове свързани с Гражданско обучение, биология, физика, история, ИТ, български и британски език. А задачата е да се подтикват и развиват комплекс от пълномощия, които са нужни за бъдещето.

Използването на осведомителни технологии за ангажиране и създаване на нови просветителни формати, адаптирането на учителите към цифрова среда на преподаване и учене посредством на практика опит дават ново поле на изява на екипа възпитаници и учители в частната гимназия.  

„ Използването на СТЕМ метода и модерни цифрови средства обезпечават повишение на качеството и на успеваемостта на образованието и образованието, основават условия за добра обществена реализация както в професионален, по този начин и в личностен проект, насочване на просветителния развой на всички равнища на обучение към развиване на капацитета на ученика - разпоредителност, креативност, предприемачески дух, асимилиране на познания и придобиване на умения и настройки за осведомени решения в интерес на себе си и на другите и подкрепяне на построяването на основни компетентности, насочени към личностно развиване на детето през целия му живот “ – споделя Камелия Савова, преподавател по биология и химия.

Камелия е координатор на план, който започва през февруари 2022 год. и ще продължи до началото на 2024 година. Проектът има за цел да предложи визия за това, какво може да се реализира с съответни вложения в ИКТ инфраструктура, принадлежности и наличие, дружно с подробна пътна карта за нововъведения в учебни заведения, ситуирани в крайни региони и дребни обитаеми места.

Ето и някои от осъществените планове на единадесетокласници

„ Бели тениски за цветно бъдеще "

„ Бели тениски за цветно бъдеще “ е ориентиран към един от най-актуалните проблеми в образованието, с който се сблъскваме през последните години, а точно тормозът в учебно заведение. Същината на плана се показва в подготвянето на „ работилница за цветно бъдеще “, в която участници на възраст сред 14-18 години от ЧПГЧО „ Челопеч ” да се срещнат с казуса, след което да изразят своята гражданска позиция по отношение на него с текстилна багра и маркери върху бели тениски, общително предоставени от „ Дънди Прешъс Металс Челопеч ” .

Подобни действия се отразяват извънредно позитивно на средата в ЧПГЧО „ Челопеч ”, регистрирайки висока гражданска интензивност от страна на учениците, обществена ангажираност от страна на „ Дънди Прешъс Металс Челопеч ” и са следващия образец за сполучливото съдействие сред двете страни.

Проектът е предоставен като задача, част от образователната ни стратегия по „ Гражданско обучение “ с учител Димитринка Арнаудова.

Реализира се от Габриела Бамбекова, Наско Фотев, Теодора Висариева и Ирина Карапеткова от 11 „ б ” клас.

„ Рециклирай с идея ”

След три месеца работа по екологичен план „ Рециклирай с идея ” за събиране на хартия, на възпитаници от ЧПГЧО „ Челопеч “, резултатите са на разположение. Със съдействието на „ Дънди Прешъс Металс Челопеч “, ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий ” Челопеч, Община Пирдоп, Община Чавдар, ОУ,,Св. Св. Кирил и Методий ” Чавдар, доктор Иван Иванов, откривател по история и основен редактор на вестник „ Регион ”, “Вики Строй 2005 ” и всички дейни жители на Средногорието, бяха събрани и предадени 9 330кг хартия, от които чисто са рециклирани 8 352кг. С подаяние от „ Елаците-Мед “ АД от 700лв. и получената сума от предадената хартия (400лв), бяха събрани 1 100 лева, от които 100 лева са извадени по разход за гориво. С останалите 1 000 лева се осъществяви главната концепция на плана - закупуване и засаждане на фиданки. Закупени са 23 броя разнообразни типове дръвчета, които са разпределени сред всички сътрудници.

Реализирали плана са Галина Иванова, Зорница Семерджиева, Станислава Василева и Николай Найденов от 11 „ б “ клас.

МОГА - Младежка Организация за Гражданска Ангажираност

Несъмнено светът на едно дете постоянно би трябвало да е баснословен. Такъв го направиха единадесетокласниците от ЧПГЧО „ Челопеч “ за децата на Детско поделение на МБАЛ – Пирдоп .

Официално младежите, които са част от доброволчески клуб „ Мога “ по план за гражданско обучение приключиха рисунките на две от стаите в детското поделение на болничното заведение в Пирдоп. С доста труд, непримиримост и предпочитание резултатите са на разположение.

От страна на „ Дънди Прешъс Металс “ през първия ден на креативната самодейност се включиха сътрудници и съумяха да нарисуват една от стените. С персонални средства от тях бяха закупени материалите за боядисване – четки и боички. Учениците събраха останалата част от сумата и закупиха шаблони за изобразяване.

Реализирали плана са Дара Тодорова, Виктор Филипов, Станимира Стойчева и Стояна Гуглева от 11 „ б “ клас.

 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР