Кратките срокове на поддръжка подкопават доверието към умните домашни електроуреди

...
Коментари Харесай

Когато умните домашни уреди откажат да работят


Кратките периоди на поддръжка подкопават доверието към умните домашни електроуреди (снимка: CC0 Public Domain)

Интелигентните домашни електроуреди може да спрат да работят вярно единствено след две години потребление, тъй като производителите не съумяват да предложат навременни механически актуализации – това предизвестие бе отправено към английските жители от локалната организация за отбрана на потребителите „ Which? “.

Проучване на организацията е открило, че някои „ умни “ домашни устройства като скъпи съдомиялни машини, тв приемници и перални – за които може да работя повече от десетилетие – в действителност са били загърбени от производителите. Фирмите-създатели не им обезпечават софтуерна поддръжка. Липсата ѝ пък значи, че устройствата не се актуализират. Колкото по-възрастни стават, толкоз повече се усилва рискът от онлайн хакване, споделя Which?.

Изследването твърди, че „ съвсем няма марки, които даже се приближават до предстоящата дълготрайност на живот “ от позиция на политиките за актуализиране на продадените интелигентни устройства. Много от запитаните марки въобще не са дали отговор на запитването на организацията, когато са помолени да изяснят продължителността на поддръжката.

За да работят, тези електроуреди с доста вградена електроника имат лични, вътрешни „ операционните системи “, сходно на Windows при персоналните компютри. Когато този програмен продукт не се поддържа, уредите могат някой ден да спрат да работят. Поддръжката включва и корекции за сигурност – така наречен пачове, които „ закърпват “ пробойни и дефекти в софтуера, способни да обезпечат вход за хакери.

Скъпо отчаяние

Интелигентните електроуреди всекидневно поддържат непрекъсната съгласуваност към интернет, най-често чрез домашната безжична мрежа. Това им обезпечава опция за отдалечен надзор посредством смарт телефон приложение. Човек може, да вземем за пример, да включи или сложи на пауза миялната машина или климатика си. Освен посредством смартфон-приложение, сходен тип „ умни “ уреди могат да се командват посредством смарт часовник или чрез интелигентен домакински „ помощник “.

Според английската организация за отбрана на потребителите, този тип уреди костват много повече от своите „ глупави “ аналози без интелигентни функционалности. Респективно у купувачите има очакване е, че умните им домашни уреди ще устоят по-дълго.

За своя разбор „ Which? “ е разгледала известни марки смарт тв приемници, съдомиялни машини, перални машини, смарт телефони, мастиленоструйни принтери, смарт часовници и фитнес тракери. Общо 119 марки са оценени, обхващайки стотици типове артикули в 20 разнообразни категории Общо 119 марки са оценени, обхващайки стотици типове артикули в 20 разнообразни категории.
още по темата
Установено е, че съвсем няма марки, които да се приближават до предстоящата дълготрайност на експлоатационен живот от позиция на съществуващите политики за актуализиране нма интелигентните уреди. Само половината от запитаните марки (49%) са дали отговор с ясна информация по отношение на продължителността на интервалите на поддръжка.

Някои от най-популярните марки съдомиялни машини, перални и смарт тв приемниците може да изгубят поддръжка единствено две години след стартирането на пазара, макар че предстоящият им живот е 13 години, съгласно самите им производители. При една марка тв приемници производителят може да подсигурява пет години „ поддръжка за сериозни уязвимости в сигурността “, а други две марки оферират „ подпомагане “ в продължение на 10 години.

Една огромна азиатска марка смарт тв приемници има софтуерна поддръжка за едвам две години от стартирането на пазара, заявявайки, че „ най-новата версия на софтуера ще е налична за осем години “. Друга огромна азиатска марка смарт тв приемници дава обещание „ най-малко три години “ софтуерна поддръжка, споделя Which?.

Каскаден проблем

„ Нечестно е производителите да продават скъпи артикули, които би трябвало да устоят доста години, а по-късно да ги изоставят “, разяснява Росио Конча, шеф политики и покровителство в английската потребителска организация. „ Това значи, че продуктът може да загуби характерностите, които оправдават по-високата му цена “.

Но това е единствено първият проблем. Вторият е не по-маловажен: неналичието на поддръжка излага потребителите на нараснал риск от хакерска атака. Това може да бъде всичко, обвързвано с евентуален пробив посредством смарт-уред в домашната мрежа, до която достъп имат и други електронни устройства. Резултатът може да е кражба на данни, рансъмуер, а също по този начин и физически пробив в дома.

Третият проблем е, че смарт-електроуредите с изчезнала поддръжка, при щета най-вероятно ще бъдат изхвърлени, което способства за планината от електрически и електронни боклуци.

Правителствени регулации

Производителите би трябвало да подобрят държанието си от позиция на гарантиране на поддръжката за интелигентните устройства, като дават жизненоважни механически актуализации за своите интелигентни артикули за по-дълго време, споделя потребителската организация от Острова. В противоположен случай най-вероятно ще се стигне до интервенция на държавно равнище. Тогава производителите ще бъдат задължени по силата на закон да подсигуряват качествена поддръжка за избран брой години.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР