Кратки новини е рубрика на Дневник, в която редакцията събира

Кратки новини е рубрика на Дневник, в която редакцията събира ...

Кратки новини: Над 1000 учители не достигат за новата учебна година.Кратки новини" е рубрика на "Дневник", в която редакцията събира новините, за които няма да бъде написана статия, но е важно да бъдат отбелязани.

В София има 600 свободни места за учители, търсят се педагози за проблемни райони

С 500 лв. ще бъде увеличена заплатата на учителите, които се включат в национална програма "Мотивирани учители" и пожелаят да работят в училища с проблемни области, включително с ученици, които имат ниски образователни резултати или нисък социален статус. Те ще получават и допълнително 200 лева за наем за срок от 12 месеца. Програмата може да включи 330 учители от цялата страна. Одобрени до момента са 138 преподаватели, а незаети остават още 150 преподавателски места по тази програма, съобщи Би Ти Ви.

Недостиг на учители има в цялата страна. В София има свободни места за 600 преподаватели, в Пловдив – за 300, Варна – 110, а в Бургас – 120. Най-чувствителен е недостигът на педагози основно по чужди езици, математика и информационни технологии, съобщи Нова телевизия.

Авария в ТЕЦ в Перник замърси река Струма

Авария в багерна помпена станция при ТЕЦ "Република" в Перник е причинила замърсяване на река Струма, съобщиха от Регионалната инспекция по опазване на околната среда. Замърсяването е било в участъка от квартал "Мошино" в град Перник до моста при газостанцията до бившия завод "Кристал". Сигнали за него са постъпили от граждани на "зеления" телефон. При извършената проверка от Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) не са констатирали смъртни случаи на патици и риби.

В района на новопостроения мост в квартал "Варош" експертите са видели над 20 патици. Патици са открити при обхода и на моста при газостанцията до завод "Кристал". От РИОСВ-Перник увериха, че аварията е отстранена.
Експертите от инспекцията поясняват още, че шламовете не са опасни за биоразнообразието.

Източник: dnevnik.bg