Кратката история на големите седани на Volkswagen изглежда приключи: съвсем

...
Кратката история на големите седани на Volkswagen изглежда приключи: съвсем
Коментари Харесай

Volkswagen Panamera или Porsche Phaeton?

Кратката история на огромните седани на Volkswagen наподобява завърши: напълно неотдавна в мрежата попаднаха фотоси на неродения седан Phaeton от ново потомство, който стана жертва на новия курс на германците към електрически коли.

Но малко хора знаят, че първият Phaeton може да е бил роден преди 60 години. Въпреки че е по-правилно този модел да се назова разтегнато Porsche 911, което е сложено върху шасито на огромен национален Volkswagen. Като цяло тази объркваща история си заслужава да бъде разказана.

Началото на плана е сполучливото нахлуване на Volkswagen на най-големия авто пазар в света по това време - Съединени американски щати. Благодарение на сполучлива рекламна акция, която към този момент е включена в учебниците по маркетинг, неугледният модел Beetle съумява да бъде показан на американците като супероригинален и доста преференциален за поддръжка автомобил, чието всяко негативно качество се преценя с плюс.

И въпреки всичко главните облаги на американския пазар, несъмнено, са приоритет на колосите от Детройт, които тогава са на върха на своята мощност. Например General Motors става първата компания в света, спечелила милиард $ за една година. Нейните модели се обновяват годишно, което в допълнение подтиква търсенето - новата кола към този момент не остарява след няколко години, а незабавно - след един сезон.

И какво да прави в този недопечен свят на чичо Сам един непретенциозен задграничен производител на " Бръмбари " и " хипи бусове ", горната част на гамата на който е малко купе Karmann-Ghia, още веднъж направено въз основата на същия Volkswagen Beetle? Да, във Волфсбург схващат, че с цел да навлязат на пазара в Съединени американски щати би трябвало да се опитат да основат огромен пълноразмерен седан, който да се конкурира с известните американски мастодонти.
`Volkswagen

И това макар обстоятелството, че измежду серийните елементи на Volkswagen няма нито една, която да пасне на новия модел. Поради тази причина във Волфсбург вземат решение да поемат по нетривиален път и да се извърнат за помощ към дъщерната си компания Porsche. А взаимоотношенията сред двете марки датират от още по-отдавна. Дизайнерът на Beetle Фердинанд Порше употребява елементи на Volkswagen за първите си модели Porsche. Семейните връзки проникват и в двете компании.

Именно в първия си модел 356, хората от Porsche интензивно употребяват модифицираната агрегатна база на коли Volkswagen. На база на тази колаборация, стъпката за нахлуване на пазара в Съединени американски щати е решена без доста съмнения. За това спомага и обстоятелството, че към оня миг се приготвя за стартиране по-голямо купе 911 с шестцилиндров мотор. Така че от VW вземат решение за какво просто да не опитат да създадат седан на тази приключена платформа.

Да, новият план на Volkswagen EA-128 би трябвало да бъде със задно ситуиран мотор, само че тогава няма нищо възмутително в това решение. Първо, всички модели на Volkswagen, в това число микробуса T1, са създадени със задно инсталиран мотор, тъй че приемствеността е явна.

Любопитен факт е, че въпросният Volkswagen EA-128 наподобява на бъдещата Tatra 613, която се появява едвам през 1974 година Нека не забравяме и няколкото опита на Porsche да направи независимо 911 с четири порти, последният от които е прототипът 989. И тук приказваме за началото на шейсетте години на предишния век...

Дизайнът на седана на Volkswagen включва двойни фарове, които по-късно се появяват при серийния, само че извънредно неугледен Volkswagen 412. Задните светлини на EA-128 наподобяват, като краткотрайно решение за тестовия първообраз.
`Volkswagen

Точно зад тях, под капака, има двулитров шестцилиндров боксер Porsche мотор с въздушно изстудяване. Проектиран за компактната, профилирана кърма на 911, той наподобява дребен и уединен в багажника на седан, с доста място от двете страни.

В същото време, при липса на подобаваща агрегатна база, Volkswagen употребява освен скоростната кутия от Porsche 911, само че и шасито. Така още в средата на 60-те можеше да се роди състезателен седан с характера, звука и навиците на 911 - 50 години преди Panamera.

Между другото, несполучливият нов Phaeton D2 също беше издигнат на платформата MLB от Audi, тъй че инженерите от Волфсбург и до ден-днешен не подценяват „ премиум донорите “ на елементи за националната кола.

Друга необикновена характерност на EA-128 е шестместният интериор: предният диван с бежова кожена тапицерия е стабилен и е разграничен в съответствие 40/60 на самостоятелна седалка за лидера и една и половина седалка за двама пасажери начело.

В същото време скоростният лост е ситуиран на дясното коляно на лидера и най-вероятно предизвиква стеснение на централния пасажер. Таблото, с присъщата си хоризонтална лента, жабка и превключватели, също провокира мемоари за Porsche, да не приказваме за кормилото, взет непосредствено от 911.
`Volkswagen

Между другото, мощността на двулитровия мотор е понижена до 90 конски сили, което е сравнимо с базовите модели на огромните американски седани от тези години, макар че в американската гама има и два пъти по-мощни мотори.

Въпреки цялата екзотика на плана на Volkswagen в Съединени американски щати, през 60-те години на предишния век, той има аналог - Chevrolet Corvair със задно ситуиран мотор, който дори разполага и с комби версия.

Зад задните седалки на EA-128 даже има място за дребен спомагателен багажник, макар че главното багажно поделение, несъмнено, е ситуирано начело. Като цяло седанът надали се отличава с огромен багажник, тъй като е известно, че сред предните необятни арки на въртящите се колела в колите със задно ситуиран мотор не остава доста място.

За сериозността на желанията на германците свидетелства и вторият първообраз на огромното VW във версия комби - доста известен вид каросерия в Съединени американски щати по това време, който се купува от огромни фамилии.
`Volkswagen

Тоест, в случай че този модел беше пуснат в произвеждане, тогава той щеше да се трансформира в първото комби с четири порти в историята на Volkswagen - преди този момент във Волфсбург се създават единствено " екзотични " коли с две порти.

Уви, след прототипите планът е анулиран в интерес на вложения в нови компактни модели за Европа и това още веднъж ни връща към историята с анулирания Volkswagen Phaeton D2, който стана жертва на програмата за електрически коли.

Така или другояче, боксер моторът и другите съставни елементи на Porsche са прекомерно скъпи за получения хибрид, с цел да се конкурира с американските модели. Купувайки всеки Ford, американците през 60-те получават доста повече мощ и кола за същите пари.

А тогава в Съединени американски щати, " производителят на бръмбари " няма имидж на влиятелно европейско нещо, за което би трябвало да се заплаща в допълнение - в противен случай, бедните американски хипита постоянно избират Volkswagen. Очевидно, сравнявайки тези неща, във Волфсбург са стигнали до крайното разочароващо решение.

И въпреки всичко, всеки от нас към момента може да сътвори персонално усещане за EA 128 и да види това Porsche Panamera от " Джурасик интервала " на компанията със личните си очи. И седанът, и комбито са непокътнати в експозициите на музеите във Волфсбург Stiftung AutoMuseum Volkswagen и Zeithaus.
`Volkswagen

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР