Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на

...
Кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на
Коментари Харесай

Витанов: Ако ваксинацията беше достатъчно обхватна, починалите щяха да са много по-малко

Кратка информация за оперативната конюнктура за България във връзка с пандемията COVID-19 за 02 декември 2021 година Тази информация е за хората, които желаят да знаят какво чакам, че ще се случи с пандeмията в околните дни. Базовото репродуктивно число през днешния ден отново е 0.999 - близо е до 1. Но все още е под 1. Това написа във Facebook профила си математикът проф. Николай Витанов.

Много постепенно се свива обсега на болестта. Виждате, че броят на дейните случаи продължава да понижава, само че доста постепенно. Което е в удостоверение на прогнозата ми, че здравната система няма да може да се разтовари задоволително до края на годината. Темповете на разтоварване са през вчерашния ден дефинирах като мижави. Днес отново са мижави. Това е тягост. Защо? Защото хората на първа линия са претрупани и няма значително разтоварване. Но тези хора и те би трябвало да си почиват и да се съвземат от дългите работни дни и нощи. А за тях отмора няма.

Превишение на умрелите от предходната вълна - 112, 1% (а декември едвам почва).

Значи, дотук при тази върна са умряли 12.1% повече хора в сравнение с при съответната вълна предходната година. И не е поради имунизацията. Напротив, в случай че имунизацията беше задоволително обхватна, умрелите щяха да са доста по-малко.

Картата на риска според проекта на Министерството на здравеопазването. Няма смяна в упованията спрямо през вчерашния ден, с изключение на това, че Силистра прескача сред равнища 2 и 3. Обяснявал към го доста това - случва се, когато заболеваемостта в някоя област е на границата сред два цвята. Там би трябвало да е оцветено в райе - алено и жълто, само че не го върша, с цел да не нарушавам методологията на Министерството на здравеопазването. По-дългорскочната прогноза демонстрира, че Силистра ще се върне назад в Жълтата зона. Там може да отиде и Сливен. Това ще го обсъждаме през идната седмица.

Прогнозната карта за 14-дневната заболеваемост - развиването тук удостоверява изводите от предната карта. Засега удобният сюжет не е дестабилизиран - случаите и смъртността не престават да понижават. Както ви писах, през днешния ден е денят да забележим какво стана с прогнозата за края на ноември, която беше направена при започване на месеца. Знаете, че имаше 2 контролни цифри - 2000 нови случая и 100 умряли дневно. Вчера умрелите са 89 - предстоящо под контролната число от 100. Прогнозата се извърши.

Следващото контролна число - 2000 нови случая. Вчера са 2105. Когато тази прогноза бе направена, броят беше 6 000 дневно и валяха прогнози за 10 000, че и 20 000 дневно.

Картата на риска според нашата методология. Тук Силистра мина от виолетовата в алената зона. После и в други области ще стане по този начин при продължаваща резистентност на удобния сюжет. А той ще е резистентен, в случай че имаме ум в главата.

Омикрон разновидността на вируса - знаците споделят, че още го няма в България или в случай че го има, е надълбоко прикрит под превъзходството на делта разновидността. Няма де се плашите - няма го Омикрона в България.

Тотален локдаун до края на годината - ЙОК. Засега вървим по удобния вид.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР