Кратерът Гейл, в който се намира марсоходът Curiosity всъщност е

...
Кратерът Гейл, в който се намира марсоходът Curiosity всъщност е
Коментари Харесай

Живот на Марс: Топло езеро с условия за живот е имало на Червената планета

Кратерът Гейл, в който се намира марсоходът Curiosity в действителност е бил топло езеро с условия на живот. Това демонстрират данните от нови изследвания на астрономите, оповестява онлайн изданието Ars technica, представено от vesti.bg.

Според новата информация кратерът Гейл е бил топло езеро в продължение на към 700 млн. години. Това го прави обитаемо място за много дълъг интервал от време. Езерото е изчезнало преди към 3.1 милиарда години, само че даже и по-късно по повърхността на планетата е имало вода на други места още дълго време.

Данните демонстрират, че в началото водата е била студена. Със стоплянето на Марс обаче са се образували разнообразни пластове в езерото. Горната част е била топла и богата на О2. Въпреки че е имало на всички условия за живот, за в този момент следи от подобен не са открити.

Все отново данните демонстрират, че времевият интервал за евентуален живот на Марс е бил много по-дълъг от предстоящото - общо над 1 млрд години. Това дава повече благоприятни условия на учените да открият възможното съществуване на остатъци от микроби или някакъв различен органически материал. Учените означават, че на Земята е било належащо много по-малко време след основаването на подобаващи условия, с цел да се появи живот. Това доста усилва вероятността и на Марс да е имало най-малко някаква форма на живи организми, въпреки към момента да липсват директни доказателства за това.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР