Кръстовището е временно до изграждането на елипсовидното кръстовище между бул.

...
Кръстовището е временно до изграждането на елипсовидното кръстовище между бул.
Коментари Харесай

Изграждат временно кръгово за връзка на бул. Левски с ул. Г.Пеячевич и Девня

" Кръстовището е краткотрайно до построяването на елипсовидното кръстовище сред бул. " Левски “ и улиците " Г. Пеячевич “, " Девня “ и " Пробуда “, за което Общината е оповестила социална поръчка, само че към момента няма определен реализатор ", изясни за медията ни шефът на компания " Хидрострой " Николай Пашов.

Както Varna24.bg  съобщи 3 742 900.79 лева без Данък добавена стойност ще заплати Община Варна за построяването на елипсовидното кръгово кръстовище, посредством оповестена социална поръчка  “Изграждане на бул. " Васил Левски “ в сектора от ул. " Подвис “ до ул. " Девня “. Ето какво планува планът:

Новото кръгово кръстовище да бъде на едно равнище, ситуирано в сектора от км 2+850 до ул " Девня “. Кръговото кръстовище да бъде с елипса с радиуси R1 = 23.5 м и R2 = 300.5 м. Обща дължина на елипсата да бъде 359 метра. Елипсата да бъде с 3 бр. ленти за придвижване с широчина 3.50 м. Байпасните връзки да бъдат с широчина на платното от 5.50 м на направлението бул. " В.Левски “ ул. " Пеячевич “ за дясно завиващите и по направлението от ул. " Девня “ посока " Аспарухов мост “ за движещите се напряко МПС. Входовете и изходите по главното направление по бул. " Васил Левски “ и улица " Девня “ да бъдат с по 2 бр. ленти за придвижване с широчина от по 3.50 м. и обща широчина 7 м.

По направлението на улица " Пеячевич “ да бъдат построени надлежно вход с 1 лента с широчина от 5.50 м. и излаз с по 2 бр. ленти с широчина 3.50 м. общо 7.0 м. По направлението към улица " Райко Даскалов “ да бъде изградено вливане и отливане към елипсата надлежно с R вливане = 12 м. и R отливане = 16 м. По направлението към улица " Пробуда “ да бъде построено вливане и отливане към елипсата надлежно с R вливане = 14 м. и R отливане = 16 м. Да се построи остров за канализиране на придвижването и широчина на лентите за вливане и отливане – 5 м. В този сектор да бъдат удължени и 2 броя съществуващи водостоци. Водосток на км 2+850 с размери 6/3.5 м да се удължи надлежно с 18 метра и оборудване при ул. " Девня “ с размери 12/4 м да се удължи с 29 метра.

Да се построи нов облицован открит канал с дължина от 95 м сред двете уреди. Да се събори съществуващо оборудване на ул. " Пробуда “ заради отпадане на нуждата от него. Надлъжен профил – Кръгово кръстовище в сектора от км 2+850 до ул. " Девня “ да бъде на едно равнище. Максимално позволения надлъжен надолнище да бъде 4.00 %, а минималния да бъде 1.80 %. Минимален радиус на изпъкнала отвесна крива да бъде 1000 м. Минимален радиус на вдлъбната отвесна крива да бъде 1000 м. 

Проектираният и координиран с възложителя габарит на обособените детайли е както следва: · Пътно платно 10.50 м (три ленти с широчина 3.50 м). Бетонови бордюри 18/35 – двустранно · Тротоари от вибробресовани бетонови павета – двустранно (ляво – 1.00 м, дясно 1.50 м) Предложените габарит и напречни профили на булеварда, рампите и обслужващите платна да дават отговор на условията за класа на улицата и плановите скорости. Конструкция на настилката – Постигане на плановите ширини да се реализира посредством осъществяване на пътна структура вид “А “, за категория на придвижването “много тежко “, с горен главен слой от асфалтови смеси и низък главен слой от несортирани едрозърнести минерални материали.

Предвижда се създаване на нови тротоари или да се възстановят съществуващите. Да бъде предоставено в детайли изложение на секторите с ремонт на тротоари и бордюри. В зоната на всички кръстовища да се планува изработката на рампи за придвижване на инвалидни колички.

За реализиране главната цел на плана е наложително да се прочистят, възстановят или ремонтират всички отводнителните уреди (Уличните оттоци, ревизионните шахти и дъждовна канализация.). Всички водостоци да се почистят главно. Да се планува построяването на нова дъждовна канализация, която е комплектована в обособена проекто–сметна документи. 

В сектора от км 2+540 до км 2+870 в ляво и около кръга от км 0+270 до км 0+290 в дясно съществуващата основа е несъответствуваща и мощно преувлажнена от нерегламентирани води от квартал Максуда. В този сектор в течение на времето са се наслоили и доста строителни и битови боклуци заради обстоятелството, че в този сектор са се образували нерегламентирани сметища.

Проектът планува още да бъде построено ново улично осветяване в кръговото кръстовище. Засяганото от кръговото кръстовище в сектора на ул. “Девня " съществуващо улично осветяване да се демонтира. При съществуване на LED осветители, сменени по фонд " Козлудуй ", защото се водят на специфичен доклад, е належащо тъкмо да бъдат разказани и съхранени. Да се употребяват стомано-тръбни стълбове с дължина 14,00 m и H=12,00 m над земята (обща височина с рогатката 13,00 м). Стълбовете да се изправят от външните страни на всяко улично платно на кръговото кръстовище, на връзките с булеварда и улиците, както и в островите (в двата тротоара на 0,70 m от външния борд на бордюра) с разстояние сред стълбовете в сходство с направените светлотехнически калкулации, като са регистрирани спецификите на съответните сектори. Върху тях на общоприета единична рогатка (тройна за стълбовете в островите) с дължина на рамото 2,00 m да се инсталира LED осветително тяло. Всички осветители е належащо да дават опция да се ръководят отдалечено oт система за интелигентно улично осветяване с цялостен мониторинг и ръководство на равнище самостоятелен осветител " CityTouch " на Philips. Да бъдат построени нови кабелни линии за зареждане на предвидените за монтаж нови стълбове за Управляващ орган. 

Общата мощ за Управляващ орган на обекта да бъде до 6 kW. Захранването на уличното осветяване да се реализира от клоновете на Управляващ орган на бул. " Левски ", ул. " Пеячевич " и ул. " Девня ". Да се планува потреблението на съществуващото зареждане на осветителите по ул. Г. Пеячеви. При построяването на подземни кабелни линии да се съблюдават следните нормативни условия. Под тротоарите и терените, където не минават транспортни средства, кабелите да се поставят на дълбочина не по-малко от 0,7 m. При полагане на кабелите паралелно на оста на тротоарите да се съблюдава разстояние от 0,70 m от платното за придвижване на коли или от велоалеята. При секване на улични платна, кабелите да се поставят на дълбочина не по-малко от 1m, като се изтеглят в PVC тръби. 

Според градивната част на плана би трябвало да се отведат в страни от строителния сектор подземните води, които са открити на 3,50-5,00м. В сектора да се извърши промяна на съществуващо дере със стоманобетонни коритообразни детайли, изпълнени на място. Да се удължи съществуващия плочест улук с отвор 6m с улук с кутиообразно напречно сечение, монолитно осъществяване. Дължината на новия улук да бъде 20m, ярък отвор 6m, светла височина 3,35m. Пътната плоча да се планува с дебелина 45cm, стените с дебелина 35cm, дъно с променлива дебелина от 40cm по оста до 75cm в края. Върху водостока да се поставя рулонна хидроизолация, предпазена с защитен бетон. Върху защитния бетон да се положат пътните пластове. В участъка има действителен плочест улук, двуотворен 2x5m, с плочести детайли с дължина 560cm и размери на напречното сечение 42x100cm. Устоите и стълба са изпълнени с каменна зидария. Плочестите детайли са в доста неприятно положение - изчезнало бетонно покритие, мощно корозирала армировка с понижено сечение на надлъжните пръти, скъсани стремена. Елементите в този тип не са в положение да понесат планувания в сегашните правила, преносим товар. Да се планува монолитна пътна плоча излята на място върху плочестите детайли, които да служат единствено като оставащ кофраж. Новата пътна плоча да бъде по този начин построена, че да може да понесе всички натоварвания планувани в нормите без помощта на съществуващите плочести детайли. Да се удължи съществуващия плочест улук с отвор 2x5m с улук със сдвоено кутиообразно напречно сечение, монолитно осъществяване. Дължината на новия улук да бъде 30m, ярък отвор 2х5m, светла височина 2,60m. Пътната плоча е планувана с дебелина 45cm, стените с дебелина 35cm, дъно с променлива дебелина от 40cm по оста до 65cm в края. Върху водостока да се поставя рулонна хидроизолация, предпазена с защитен бетон. Върху защитния бетон да се положат пътните пластове.

Според информацията в документите съществуващото състояние е следното:

В последния сектор от км 2+150 до края кръстовището с улица " Георги Пеячевич ", северно от улица " Девня ", булеварда се движи по коритото на " Франга дере ". В актуалното си състояние ул. “Г. Пеячевич “ има връзка единствено с ул. “Девня “ и ул. “Пробуда “ (ул. “Тодор Влайков “). Надлъжният надолнище на сектора е от север на юг, от бул. “Владислав Варненчик “ към ул. “Девня “. Съществуващият габарит на улиците ``Г. Пеячевич`` и ``Девня`` се резервира. Отводнителни уреди – клонове на дъждовната канализация, които се засягат от новото трасе на булеварда - да бъдат реконструирани. Съществуващият охраняем канал - " Франга дере " да бъде напълно реконструиран. Съществуващата отвесна сигнализация е в неприятно положение като пътните знаци са остарели и корозирали. Хоризонталната маркировка тук-там е износена и след преасфалтирането би трябвало да се възвърне напълно. Преобладаващите повреди по настилката, които се следят са следните: дупки, ускорено изхабяване на асфалтобетона, мрежовидни пукнатини, надлъжни единични пукнатини, напречни единични пукнатини, коловози. Крайната оценка е, че положението на съществуващата настилка се утежнява и се следи трайна наклонност за цялостно разрушение на положеният слой асфалтобетон, което ще докара и до разрушение и на основата на настилката. Равността на настилката е незадоволителна. Отводняването на уличното платно е неприятно заради нефункциониращи колектори на дъждовната канализация, слягания на настилката, дребни напречни наклони и затлачени дъждоприемни шахти. 

Според заданието планът би трябвало да бъде осъществен до 12 месеца след началото на дейностите. Срокът за приемане на предложения от претенденти е до 5 април.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР