Кръстовден или Въздвижение Светия Кръст Господен се чества тази неделя,

...
Кръстовден или Въздвижение Светия Кръст Господен се чества тази неделя,
Коментари Харесай

Кръстовден 2020 - обичаи и традиции

Кръстовден или Въздвижение Светия Кръст Господен се празнува тази неделя, 22 март 2020.
Кръстовден е един от великите дванадесет християнски празника. На този ден българската православна черква прави поклонение посредством специфична литургия, с която отбелязва кръста Господен. Този празник е четири пъти в годината. Отбелязва се в третата неделя на Великия пост и се назовава Кръстопоклонна. Другите дати на Велики петък са на 1 август и на 14 септември.

Този ден е и професионален празник на огнеборци и чакръкчии. Именици са хора с имена: Кръстина, Кръстьо, Кръстил, Кана, Кръстилена, Кръстена, Кръстана, Кръстила, Кръстан, Криста, Кънчо, Кристиян, Кристияна, Ставри, Ставро.

Според преданието, Света Елена, майката на Константин Велики императора, била ревностна християнка. Тя тръгнала на път към Палестина, където се намирали светите места. Там трябвало да търси божия гроб. Усилията ѝ пожънали триумф. В пещерата били открити 3 кръста. Кой от тях бил на Исус Христос се схванало, когато с него докоснали умрял неотдавна човек.
Част от кръста Елена пратила в Константинопол на сина си. Осветен е на 14 септември 335 година в тържествено събитие и от този момент този ден се тачи от всички християни.

По остарял бит в деня има водосвет. На този ден свещениците пръскат светена вода с кръст в домовете н хората за благословение.
На Кръстовден най-старата жена в дома опича пита Кръстова (наричана още кръсташка). Тя съставлява ритуален самун с кръст от питата върху него. Когато всички са към масата, се разчупва тази пита над трапезата и се изричат думите " Кръстец, кръст да боли, мене да не боли ". Така повтаря цялото домочадие.
На Кръстова се събират хиляди хора, с цел да видят Светия кръст. Тогава епископът повдига кръста над главите на всички присъстващи. На този ден е обещано и името " въздвижение ", което е името на празника.

По традиция Кръстовден е ден за непоколебим пост в респект паметта на Кръста Господен. Масата по тази причина е отрупана с постни храни, основно печена тиква и зелник с праз лук. Стопаните подаряват отец със зеленчуци и варива, жито от нова годишна продукция, а той слага на трапезата им с тъкана нова завивка, църковен кръст!

Честит да е денят Кръстовден!
Да имаш здраве и пари.
Много безстрашие за сбъдване на всички фантазии!
Да имаш любов откровена и любяща.
Да има топлота в дома ти!
***
Честит имен ден!
Нека името да ти носи шанс и да вървиш с горделивост напред!
Нека името, да ти е във всички твои триумфи
Да покоряваш с него върхове.
Нека здраве и разцвет, да те следват навсякъде!
***
Честит празник!
Нека зло да те не помни, вкъщи всички да сте живи и здрави!
Да имаш доста щастливи дни и като името си безконечен да си ти!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР