„Кръстосана трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти

...
„Кръстосана трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти
Коментари Харесай

Рядка „кръстосана“ чернодробна трансплантация спаси семейства от Украйна и Турция

„ Кръстосана " трансплантация на черен дроб върна към живота двама пациенти от Украйна и Турция. Сложната интервенция е осъществена в болница Acıbadem Atakent в Турция, от хирурга проф. Ремзи Емироглу. Двамата пациенти са били в напреднала фаза на чернодробна непълнота, а трансплантацията на здрав орган е била единствената опция за тях. „ Кръстосването " се е наложило заради липса на съгласуемост сред реципиентите и техните донори. И четирите интервенции са минали сполучливо и органите действат обикновено както при донорите, по този начин и при получателите.
Черният дроб е единственият орган в човешкото тяло, който може да регенерира и продължава да действа без съществени затруднения, даже в случай че 70% от размера му бъдат отстранени. Това прави допустимо осъществяването на чернодробни трансплантации от жив донор, което е животоспасяваща опция за пациенти с чернодробна непълнота, за които дългите листи на чакащи за трупен донор не са добра опция. „ Кръстосаните " трансплантации, от своя страна, оказват помощ на тези измежду тях, които имат непосредствен донор, само че двамата нямат нужната съгласуемост. Поради високата трудност такива интервенции се правят единствено в няколко центъра по света.
39-годишният Микола Павлив, който живее в Лвов, Украйна, се обръща към доктор, угрижен от пожълтели склери на очите си. След осъществените прегледи и проучвания, ненадейно е диаганостициран с цироза. В търсене на най-хубавото лекуване, той и брачната половинка му Лариса отпътуват за Италия, където ги осведомят, че се постанова трансплантация на черен дроб. Италианските лекари обаче не могат да извършат интервенцията, заради кръвна несъответственост сред Микола и роднините му от първа степен.
Така семейство Павлив се връщат назад в родната си страна и вършат изследване, което им демонстрира, че трансплантацията може да бъде осъществена в Турция. Те се обръщат към болница Acıbadem Atakent, където заради кръвната несъответственост им е предложена „ кръстосана " трансплантация. Г-н Павлив приема предлагането и е записан в листата на чакащи за подобаващ донор.
Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации стартира процедура за разкриване на съчетаем донор и се свързва с 66-годишния Сюлейман Йонал, който също е в очакване на подобаващ донор заради липса на съгласуемост със сина си Иззет. Лекарите преценят, че Микола Павлив и Сюлейман Йонал са подобаващи за кръстосана трансплантация. Така част от черния дроб на Лариса Павлив е вкоренен на Сюлейман Йонал, а от Иззет Йонал - на Микола Павлив.
Кръстосаната трансплантация на черен дроб не е лесна процедура, твърди проф. Ремзи Емироглу, шеф на Отделението за бъбречни и чернодробни трансплантации. „ Кръстосано донорство използваме постоянно при бъбречните трансплантации, само че чернодробната интервенция може да продължи 7-8 часа и времето се удвоява при кръстосана трансплантация. За благополучие сме огромен екип и правим трансплантации в три наши лечебни заведения. За тази интервенция съответно събрахме при нас всички екипи и подготвихме четири операционни маси. Операциите на двамата донори и двамата реципиенти започнаха едновременно и цялата процедура продължи към 9-10 часа. Не срещнахме съществени усложнения или затруднения както по време на интервенцията, по този начин и в следоперативния интервал. Пациентите бяха изписани след две седмици ", споделя проф. Ремзи Емироглу.
Кръстосани чернодробни трансплантации не се вършат доста постоянно в Турция, споделя хирургът и добавя, че за фамилии Павлив и Йонал всичко е минало сполучливо.
„ Всъщност, всички хора по света желаят едно и също. Животът е най-голямата полезност, и това е по този начин без значение от възраст, вяра, раси, страни и езици. Всеки се пробва да запази живота и както виждате, тук няма общо дали си от Турция или Украйна ", разяснява хирургът проф. Емироглу.
С над 700 осъществени чернодробни трансплантации досега, Центровете за трансплантация на черен дроб към лечебни заведения Acibadem реализират успеваемост на високо международно равнище и са референтен център за комплицирани случаи за пациенти от други центрове в цяла Турция, в това число и за деца.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР