Кръстосан огън се оформя заради поканата, отправена от държавния глава

...
Кръстосан огън се оформя заради поканата, отправена от държавния глава
Коментари Харесай

Кръстосан огън по Радев за поканата към Путин

Кръстосан огън се оформя поради поканата, отправена от президента Румен Радев към съветския президент Владимир Путин да посети България.

Поканата бе отправена в 20-минутен диалог по самодейност на българския държавен глава, а мотивът е навършването на 140 години от края на Руско-турската война от 1877-1878 година и Освобождението на България. Путин одобри поканата за формалното посещаване през 2018 година, като датата занапред ще се прецизира.

"Евентуална аудиенция на съветския президент Владимир Путин у нас може да се окаже проблем за съветската страна, изключително поради това, че очевидно съветниците на българския президент са побързали да се сложат и не са се уведомили, че на 3 март 2018 година се навършват 100 години от Брест-Литовския кротичък контракт, когато Русия капитулира пред България ". Това сподели пред bTV режисьорът и някогашен претендент за народен представител на ДОСТ Евгений Михайлов.

Михайлов добави, че не е ясно дали е отправена покана за посещаване и към президентите на Украйна, Беларус, Финландия, Румъния, тъй като войни от тези страни са се сражавали тогава и са дали живота си в Руско-турската война.

"Смятам, че е извънредно време връзките с Русия да се балансират и поканата от страна на Радев е доста добър ход ", разяснява политологът доцент Мария Пиргова.

Според нея би трябвало да се отнасяме обикновено към такива държавни визити. Вероятно ще бъдат поканени и други президенти и всеки ще отдаде респект на своите войни, а най-голямо съображение има президентът Путин.

„ Нищо неприятно и ненормално няма да се случи. Защо би трябвало да реагираме с някакви особени отрицателни или свръхпозитивни усеща? Нормално е връзките да бъдат възобновени “, сподели политологът.

Нито тогава, нито в този момент упоритостите на Русия към България са чисти, нито тези на Турция или Европейския съюз – „ в политиката има ползи, добре го знаете “, съобщи Пиргова.

"Да се отдава респект най-много на Путин и да се приказва за него като за патрон на честването е слагачество на основателите ", разяснява Михайлов. Според него е добра концепцията на новосъздадения Атлантически съвет да се поканят наследниците на войните, отдали живота си във войната.

България си е откупила свободата, която е била част от политиката на Русия за достъп до Проливите, уточни той. По думите му страната ни „ стои много необичайно в света, в Европейски Съюз и в НАТО “.

„ Нашите съдружници единствено преди няколко дни усилиха глобите против Русия, наложени поради анексирането на Крим и политиката на Москва към Донбас, до момента в който българският президент приказва за сваляна на глобите “, сподели Михайлов.

„ Едно е Освобождението ни, в което Русия играе централна роля, друго са глобите. Радев има изключително отношение към тях, само че не го демонстрира в Европейски Съюз. Той ще изчака миг, когато евентуално може да бъде основател на такова разискване за рухването им. Това е напълно друга политика, съобщи Михайлов.

Няма значение с какво съответствува визитата на Путин (догодина България ще е ръководител на Съвета на Европа, бел. ред.), репликира Пиргова.

"Силен ход от страна на президента Румен Радев беше поканата, отправена към съветския му сътрудник Владимир Путин да гостува у нас следващата година, уточни пред "Bulgaria ON AIR " журналистът и някогашен народен представител от "Атака " Магдалена Ташева.

"Русия е наша освободителка и мястото на съветския държавен глава на тези празненства е изцяло естествено. Българо-руските връзки са исторически и детерминирани, и също така те би трябвало да бъдат лекувани от раните, които им нанесе една нападателна американска агитация в лицето на някогашния президент на България Росен Плевнелиев ", съобщи Магдалена Ташева.

Не на това мнение обаче се оказа Методи Андреев от УС на Атлантическия съвет на България. Той дефинира поканата на Радев като "неизживени комплекси от комунистическото минало ". И уточни, че става въпрос за ценностна система.

Той опроверга изказванията на Магдалена Ташева и сподели, че Русия, такава каквато я познаваме от предишното, на процедура не съществува.

"С дейностите си по време на Руско-турската война тя е тръгнала не да освобождава България, а да пази своите имперски цели. И би трябвало да обърнем внимание на това, дали Путин е най-подходящият персонаж, който да бъде поканен на тези тържества, защото ни следва председателство на Съвета на Европейски Съюз, а съветският държавен глава е срещу разширението на НАТО и Европейски Съюз ", разяснява още Методи Андреев.

Пред bTV Андреев съобщи, че поканата на Путин е отвод от държавен суверенитет. "Какъв ще е сигналът, когато ние в средата на председателството поканим водача на политиката против, която Европейски Съюз и Съединени американски щати, Канада и доста други са наложили наказания? ", попита Андреев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР