Кръстина Таскова е депутат и зам.-председател на ПП ВОЛЯ. Представлява

...
Кръстина Таскова е депутат и зам.-председател на ПП ВОЛЯ. Представлява
Коментари Харесай

Кръстина Таскова от „ВОЛЯ“: Хората подкрепят напълно предложението ни за безплатни лекарства

Кръстина Таскова е народен представител и зам.-председател на Политическа партия " ВОЛЯ ". Представлява 27-и Старозагорски изборен регион. Член е на Комисията по бюджет и финанси и на Комисията по земеделието и храните. По специалност е икономист, омъжена е, има две деца. Преди да влезе в политиката има сполучлива бизнес кариера.
Госпожо Таскова, тъкмо преди седмица обявихте, че стартирате национална акция за въвеждане на безвъзмездни медикаменти. Как протичат срещите ви с хората досега?
Първо дано напомня, че предлагането на ВОЛЯ е учениците до четвърти клас да не заплащат за медикаменти, както и пенсионери над 65 години. За учениците от пети до осми клас медикаментите да са с 50% понижение. Това е тематиката, която обсъждаме с хората в границите на акцията. Срещите ми до в този момент демонстрират, че хората поддържат тази концепция. За страдание, всички възрастни ми споделят истина, която ние добре знаем- че всеки месец отделят половината си пенсия за медикаменти и с останалата би трябвало да преживеят. Давате си сметка какъв брой са пенсиите, нали?! Така че, съгласно нас от ВОЛЯ, когато и да се вкарат безплатните медикаменти за тези групи жители, които изредих, все ще е късно. България закъснява с тази политика. Нямам пояснение за какво партиите от статуквото 30 години не са го създали. Трябваше да се появи ВОЛЯ в Народното събрание, с цел да повдигнем този въпрос.
Ще търсите ли поддръжка от парламентарните партии?
На този стадий чакаме мощна поддръжка от хората, тъй като този въпрос визира всяко едно българско семейство, всеки човек. Когато народът изиска нещо, то политиците са длъжни да го изпълнят. Ако ние от ВОЛЯ имахме опцията да вземаме управнически решения, безплатните медикаменти от дълго време щяха да бъдат факт.
Не се ли опасявате, че ще Ви обвинят в ранна предизборна акция и привличане на гласове?
Работата на всяка партия е да притегля гласоподаватели. Особено месеци преди избори. Не виждам нищо неправилно в това. Вижте, нещата стоят така- в случай че хората са желали безвъзмездни медикаменти и са избрали дадени политици в Народното събрание с упованието те да го свършат, отлично. Но виждаме, че това не е направено. А народът поддържа концепцията. То тогава излиза, че са се доверили на неверните политици и са останали излъгани.
Нашата идеология е друга- ние даваме опция на гласоподавателите да припознаят политици, които действително ще им свършат работа. Затова до момента не сме подвели никого. Защото думата на народа за нас от ВОЛЯ е по-силна от закон!
Най-важното не е ли от кое място ще дойдат тези пари за безплатните медикаменти?
Важно е, несъмнено. Пари в страната има. След като се откриха три милиарда в задатък за няколко самолета, които не се знае по кое време ще получим, значи би трябвало да се намерят и за здравето на хората. Даже бих споделила, че преди всичко е здравето, след това всичко останало. Такава е нашата визия. Приоритетите би трябвало да са подредени вярно и в полза на народа. След като сме първи по военни разноски в Европейски Съюз, а на последно място по разноски за здравеопазване…изводите се виждат ясно. Това не е обикновено. Особено за една застаряваща и изчезваща нация. Ако в този момент не се вземат ограничения, следствията ще са още по-тревожни. В този смисъл здравето на българите към този момент е въпрос и на националната сигурност. Ние сме създали точни финансови планове и ще ги предоставим на останалите партии, когато стигнем до този стадий на акцията.
Как ще продължи акцията Ви?
Тя стартира от Стара Загора, Бургас, София. От 1 юли ще обхванем още регионални градове, след това ще отидем и в по-малките. Благодаря на екипа на Аптеки „ Марешки ”, че ни дават опцията на тяхна територия да организираме диалозите си с хората. Защото къде, в случай че не в аптеката, е най-нормално да приказваме за цените на медикаментите?! Нека скоро ни чакат и в Благоевград, и в Плевен, и в Шумен…Искаме да чуем гласа на народа и неговата воля на какви цени да бъде лекуван.
Ще подчертая и още нещо – в този парламент само Веселин Марешки и няколко сътрудници от групата на ВОЛЯ сме потвърдени експерти в региона на лекарствените политики. Така че кой, в случай че не ние, би трябвало да предложи тези хрумвания?!
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР