Краставиците са неизменна част от менюто ни. В тях се

...
Краставиците са неизменна част от менюто ни. В тях се
Коментари Харесай

Кой не трябва да яде краставици?

Краставиците са неизменима част от менюто ни. В тях се съдържа 97% вода, в която потребните субстанции се разтварят в елементарно смилаема за организма ни форма. Този зарзават изобилства от калий, магнезий, цинк, йод и силиций.

Освен вода, краставицата съдържа фибри (несмилаеми диетични фибри), които са извънредно потребни за пречистване на организма и поддържане на чревната микрофлора.

Този зарзават изобилства от витамини - да вземем за пример В1, който е нужен за нервната система, витамин А  - за удължение на младостта и здравето на очите и витамин С, който укрепва кръвоносните съдове и имунитета.

Калият в състава на краставиците е от изключително значение - този макроелемент е нужен за естественото действа не сърцето и кръвоносните съдове: той взе участие в предаването на нервните импулси, регулирането на сърдечната периодичност и нормализиране на кръвното налягане. Калият е виновен за предаването на нервните импулси в мозъка и за поддържането на водно-солевия баланс в тялото.

Не на вятъра краставиците се смятат за отлична закуска - те подтикват апетита и подтикват производството на стомашен сок, усъвършенстват храносмилането на храната и възвръщат метаболизма. Те са с диуретичен и жлъчегонен резултат. Оказват леко слабително деяние. Препоръчителна е потреблението им при отоци и запек.

Тартронова или хидроксималонова киселина, съдържаща се в краставиците, взе участие интензивно в метаболизма на въглехидратите и предотвратява образуването на мастни натрупвания. Тази киселина инхибира преработката на непотребните въглехидрати в мастните кафези.

Алкалоидът физетин е антиоксидант, който пази мозъка, в това число против заболяването на Алцхаймер. Той се съдържа в кората на заленчука.

Наред с всички изгоди потреблението на краставиците се свързва с някои вреди.

Високото наличие на калий в краставиците може да бъде както потребно, по този начин и нездравословно. Факт е, че с остатъкът на този детайл в организма, киселинно-алкалният баланс се нарушава и това може да докара до хиперкалиемия - заболяване, при което бъбречната функционалност е нарушена. Възможно е също по този начин да докара до язва на тънките вътрешности, както и до проблеми със сърдечно-съдовата система.

От една страна, краставицата е нискокалоричен артикул (15 ккал на 100 г) и може да се яде в огромни количества едновременно, а от друга - подтиква апетита. Ето за какво хората с наднормено тегло и тези, които съблюдават диета, не е добре да употребяват краставици преди хранене.

Консумацията им не е целесъобразна и на хора с хронични болести на стомашно-чревния тракт, както и такива с обостряне на язва, гастрит, ентероколит.

Гастроентеролозите не предлагат да се пие студена вода, газирани питиета и още повече мляко незабавно след потреблението на краставици. Това може да наруши естествената стомашна активност, да попречва храносмилането, както и да аргументи болежка и тежест в стомаха.

Кърмещите дами също би трябвало да подходят с нараснало внимание към потреблението на пресни краставици, защото съдържащите се в тях биологично дейни субстанции могат да преминат в кърмата и да провокират колики и диария при бебето.

Кой е верният метод за ястие на краставици?

По-добре е да ги консумирате дружно с кората - тя има висока централизация на хранителни субстанции и скъпи фибри. Но децата би трябвало да ядат краставиците наложително без кора.

Още от ЛЮБОПИТНО:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР