Кръст, висок 6 метра и с 3-метрови крила, грейна в

...
Кръст, висок 6 метра и с 3-метрови крила, грейна в
Коментари Харесай

Седми светещ кръст грейна в Асеновград

Кръст, висок 6 метра и с 3-метрови крила, блестна в центъра на Асеновград за Бъдни вечер. Светинята бе сложено до най-новият храм " Свети Свети Кирил и Методий ", ситуиран в парка край моста до остарялата пловдивска автогара. А тъкмо насреща се извисява паметникът на цар Иван Асен II, чието име носи Асеновград.
Идеята е зародила още по време на градежа на параклиса и е осъществена посредством финансова поддръжка от локални донори, със средства от които бе построен и самият храм. Това е седмият подред светещ кръст в " Малкият Йерусалим ", с което име е прочут Асеновград, поради множеството християнски храмове, ситуирани на неговата територия. Божият знак, подложен пред параклиса " Свети Свети Кирил и Методи ", е тежък 100 кг. На кръста е инсталирано LED осветяване, което свети всяка нощ, като се включва автоматизирано посредством фотоклетка. От двете страни на крилата на светинята се издигат българското знаем и това, на Пловдивска митрополия.
„ Целта е този кръст и параклисът да припомнят на асеновградчани и на гостите на града, че би трябвало да бъдем положителни. “, сподели архиерейският наместник на Асеновград отец Йордан Георгиев. Той добави, че светинята е осветена за Рождественските празници със свещена вода от река Йордан. А тя е значима за християнската вяра, тъй като вярванията сочат, че в нея Йоан Кръстител е кръщавал почитателите си, в това число и Иисус Христос.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР