„Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“, пише световноизвестният артист

...
„Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират“, пише световноизвестният артист
Коментари Харесай

Кристо: Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират

„ Красотата, науката и изкуството постоянно ще побеждават “, написа световноизвестният актьор с български генезис Христо Явашев – Кристо в писмо през 1958 година Един от най-бележитите хора на изкуството в целия свят ни напусна на 84 години.
Световноизвестният български художник Христо Явашев - Кристо е умрял Това оповестиха неговите сътрудници на формалната му страница във „ Facebook “
Монументалното изкуство на Кристо и брачната половинка му Жан-Клод удивлява милиони хора по целия свят още от края на 50-те години на предишния век.

Мащабните съоръжения стават запазена марка за творчеството на актьора, като най-известни негови произведения са пакетирането на постройката на Райхстага в Берлин и на най-стария мост в Париж.

Опакованият Райхстаг Снимка: Wikimedia Commons

Проектите му трансформира околната среда и съгласно реномирания уеб страница „ Артфорум “ „ трансформират визиите за екологично изкуство и основаването на изкуство изобщо “.

Опакованият мост "Пон ньоф " Снимка: Wikimedia Commons

През годините в разнообразни изявленията Кристо е разсъждавал върху мащабите на творбите си. „ Хората споделят, че работата ни с Жан-Клод е монументална, тъй като е изкуство, само че човешките същества вършат толкоз по-големи неща. Строят големи летища, автомагистрали, дълги стотици километри – доста, доста по-големи неща от това, което ние сътворяваме “, споделя той.

Завеса в долината, Колорадо Снимка: Wikimedia Commons

Кристо е избягвал несъразмерното пояснение на работата си. Той постоянно натъртва, че творбите са изцяло безцелни, като се изключи желанието да разкрие трансформиращата мощ на хубостта на допустимо най-вече хора.

The Gates, Ню Йорк Снимка: Wikimedia Commons

„ Нашата работа е вик на свободата. А свободата е от първостепенно значение за всеки актьор “, споделя Кристо в друго изявление.

Плаващите кейове, Италия Снимка: Getty Images

„ Всичките ни планове са невероятни експедиции. Историята на всеки план е неповторима. Произведенията нямат казус. Ние несъмнено сме единствените актьори в света, които имат книга от 2000 страници за произведение на изкуството, което не съществува. Но по този метод плановете ни разкриват своята същина “, споделя Кристо.

Снимка: Getty Images

Един от най-известните му планове през последните години бяха „ Плаващите кейове “. Подобно на всички останали негови планове, за късото си битие инсталацията съумя да притегли над 1,2 млн. гости. Проектът свързваше италианския град Сулцано, на брега на Изео, с огромния остров Монте Изола, което е посред езерото, посредством плаващи пътеки. Така Кристо разреши на милиони хора да вървят по водата.

Плаващите кейове, Италия Снимка: Getty Images

Последният му плануван план беше пакетирането на Триумфалната арка в Париж през 2020 година, само че поради световната пандемия от ковид Кристо бе заставен да го отсрочи с година.

Снимка: Getty Images

„ За да запазим тази безспорна независимост, ние не можем да бъдем задължени на никого “, споделя Кристо в друго изявление.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР