Красотата е здраве – според психолозите на това се дължи

...
Красотата е здраве – според психолозите на това се дължи
Коментари Харесай

Козметиката - еликсир или бавна отрова - I

Красотата е здраве – съгласно психолозите на това се дължи къде съзнателният ни, къде неволен блян към нея. В последните години обаче все се по–упорито се приказва, че доста от средствата за разкрасяване могат да навредят на здравето ни. Всички ние обаче просто желаеме да се грижим за себе си, а не сме инженер-химици и ни е мъчно да преценим, до каква степен тези изказвания са истина. Някои от нас напълно се доверяват на преценката на производителите и считат, че щом дадена съставна част е позволена, затова е безвредна. Други към този момент са навлезли в потайните глъбини на химията и усърдно четат всеки етикет, трети напряко забъркват козметиката си сами.

Има ли причина да се притесняваме? Според козметичната промишленост не – огромна част от употребяваните съставки в козметиката в действителност са токсични, само че се влагат в толкоз дребни количества, че не могат да ни навредят. Какво се случва обаче, в случай че употребяваме приблизително 20 козметични артикули дневно – като се стартира от утринния душ, през бялата козметика до стилизантите за коса и гримовете. И това 365 дни в годината в продължение на десетилетия...Установено е, че някои от козметичните съставки фактически се натрупват в организма ни и към този момент напълно не са безобидни.

Консервантите
Плодовите маски, които си подготвяме сами, хващат мухъл в границите на няколко дни. Козметичните артикули нормално имат продължителност три години и даже след отварянето на опаковката остават изцяло свежи в продължение на 12 месеца. Сами се досещате, че това е допустимо единствено с добавката на значително количество консерванти. Най-разпространените от тях са парабените. Ако ревизирате наличието на всичките си козметични артикули, няма да ги откриете единствено в един, най-вече два. Предимствата им за козметичната промишленост са доста – цената им е извънредно ниска, дейно унищожават всички бактерии и гъбички, нямат аромат и цвят, елементарно се смесват с всякаква консистенция и рядко предизвикват алергия. Какво тогава е притеснителното? Използвани всекидневно парабените проникват в тъканите и нарушават хормоналния ни баланс, защото наподобяват женските естрогени. Доказано е, че сходни субстанции имат директна връзка с рака на гърдата и не един път са откривани в ракова тъкан.

Как да се предпазим?
Колкото и неуместно да звучи, купувайте артикули с по-малък период на валидност след отваряне – от 3 до 6 месеца. Това значи, че в тях има по-малко консерванти. За най-опасни се считат дезодорантите, защото подмишниците са наситени с голям брой лимфни възли, по тази причина обръщайте по-голямо внимание на наличието им. Вече на пазара има най-малко няколко продукта, на които категорично е изписано, че са без парабени.Продължава: Козметиката - балсам или мудна отрова - II
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР