Красота, изваяна от природата и все още не съсипана от

...
Красота, изваяна от природата и все още не съсипана от
Коментари Харесай

В каньона на Чернелка – сред тишината на легендите

Красота, изваяна от природата и към момента не унищожена от многолюдно човешко наличие . Това можете да откриете, в случай че се разноските из каньона на дребната река Чернелка, който е единствено на 12 километра от Плевен . Започва от село Горталово и свършва при село Къртожабене. Дълъг е над шест километра. Ако пък се заговорите с някой от локалните хора, ще научите, че с изключение на съвсем девствена природа, той е цялостен и с митове .
Реката се вие като змиорка сред и под скалите. През каньона минава екопътека с доста мостчета . Чернелка обаче не постоянно е кротка. Пролетно време приижда по този начин, че след това се постанова част от мостчетата да се ремонтират. Сред гората и на няколко поляни се направени места за отдих – с огнища за барбекю и сковани от дърво заслони за пикник .

В региона има стотици дребни и огромни пещери . Ерозията е издълбала причудливи фигури в скалите, които са високи над 30 метра. Тишината се нарушава единствено от ромона на водата и птичите гласове. Пътеката е без съществени изкачвания и втурване – разходката по нея не е натоварваща даже за дребни деца.
Легендите, свързани с местността, са и от римско време, и от годините на турското иго. Те стартират през цялото време на екопътеката – при Цепената канара. На това място се разиграл всеизвестен конфликт сред Крали Марко и черния арапин Муса Кесаджия . Битката траяла три дни и три нощи. Апаринът усетил, че не може да надвие Крали Марко, и хукнал да бяга. Ядосан, нашият левент блъснал със сабята си 25-метрова канара и я разрязал като буца сирене. Следите от гнева на Марко Кралевити личат и до момента по разцепената канара.

В другия завършек на екопътеката е Провъртеника – кръговиден отвор, издълбан в близо 15 метрова канара – в горната си част е с диаметър към три метра, а в долната е към метър. Отворът „ виси “ тъкмо над минаващата под скалите река. Легендите за появяването му са няколко, само че всички са безапелационни, че той е дело на човешка ръка . Според една от тях, преди доста, доста години в региона живеели две враждуващи племена . Едното – горе на скалата, а другото – долу при реката. „ Долните “ не разрешавали на „ горните “ да слизат да си наливат вода. Затова „ горните “ издълбали скалата и стигнали до реката.
В региона има остатъци от късно-антични и средновековни замъци, непокътната част от римски път, карстови извори и други забавни за любопитния клиент места.
Тук са снимани доста български и задгранични компании. Всичките са на историческа тема. Край Горталово са снимани и последните фрагменти с Апостол Карамитев в „ Сватбите на Йоан Асен “. В последните дни от живота си огромният български артист се озовал в селото, тъй като една от сниманите към този момент ролки с кино лентата се оказала развалена. Наложило са да снимат материала отначало. Въпреки тежкото си здравословно положение, Апостол Карамитев пристигнал, с цел да направи дубъл на изгубените подиуми . Няколко дни откакто завършили работата по фотосите си отишъл от белия свят.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР