Красивият северен бряг на река Марица в отсечката между моста

...
Красивият северен бряг на река Марица в отсечката между моста
Коментари Харесай

Брус Лий от Сибир тренира до Марица

Красивият северен бряг на река Марица в правата сред моста на Герджика и този за Университета по хранителни технологии е трансфорат в бунище. По тревата до водата има нахвърляни хиляди пластмасови бутилки от бира. Те са завещание от риболовците, които цяло лято си вършат кефа тук. Градинката от горната страна пък е станала „ кучешка тоалетна ”, по думите на живеещите в съседство. И на това забавно място един руснак от Далечния изток, всяка заран смайва всички с упражненията си по тай чи. Кучкари и инцидентно преминаващи го считат за вманиачен. А руснакът Валерий се оказа един от най-интересните нови пловдивчани.

Как един пуснал корени тук чужденец вижда Пловдив?

Сега има вятър и той разнася вонята от кучешките изпражнения. Добре че сме край реката. Лятно време обаче е пъкъл. Това описа живеещият на бул. „ Марица 31 ” Петър Дечев. Според него в прилежащите нови кооперации има доста нови „ скучаещи млади дами ”, които разхождат по улицата големи лабрадори. И никой не обира с лопатка или с торбичка кучешките фекалии.

Един от постоянните кучкари води на разходка даже две от разнообразни породи. Не счита, че замърсява градинката. „ Не се занимавай с кучета, ами виж лудия, дето се прави всеки ден на Брус Лий ”, сподели той, сочейки към Валерий.

В същото време руснакът постепенно и методично прави стойки от античното бойно изкуство тай чи. И демонстрира кубиците PVC бутилки, разхвърляни долу край реката.

„ Толкова хубав и изящен бряг - би трябвало ли риболовците да оставят след себе си толкоз боклук! Това ли ще оставим на децата си ”, пита Валерий. Той изяснява, че е от град Хабаровск, който е в Далечния изток - чак до Владивосток. „ От Москва до Хабаровск са 10 000 километра - със аероплан пътуваш 12-13 часа ”, изяснява той.

Харесва Пловдив - по тази причина преди 7 години си е купил апартамент на бул. „ Марица - север ”. Ту идва, ту отпътува от града. „ Или съм тук, или в Хабаровск. През годината пътувам и до аржентинския град Барилоче, където вземам участие в семинари по тай чи ”, споделя руснакът.

Барилоче не е елементарен аржентински град. Той е ситуиран на 1000 километра южно от Буенос Айрес и е високо в Андите. Изграден е до красиво езеро, има доста ски писти и мястото е известно като Аржентинските Алпи.

Точно поради приликата му с Австрия и Швейцария след войната тук се заселват тълпи закоравели нацисти. Според някои несериозни известни филми в Барилоче даже се е заселил Хитлер.

„ На семинарите там съм слушател и вземам участие в груповите извършения. Когато няма семинари, пипвам самолета за съветския Алтай - там също има доста школи по тай чи. Много хора вървят на тях и се получава същинско знамение ”, споделя Валерий.

Колко му излиза един самолетен билет до Аржентина? „ Тысячи доларов (хиляди долари) ”, сбито дава отговор той. Прави сметка, че Пловдив е сред Хабаровск и Барилоче.
Всеки ден руснакът излиза и тича по брега на Марица. След това стопира в покритата с кучешки изпражнения градинка и стартира да си прави комплекса от специфични придвижвания. И несвикналите с сходни гледки комшии го назовават „ лудия Брус Лий ”.

„ Тук ме нервира мръсотията. Не че не изпразват контейнерите за отпадък. В Япония обаче споделят: Чисто е не там, където събират боклука, а там, където въобще не се основава боклук. Проблемът е в нашия нрав - възпитани сме да го събираме, а за какво въобще го вършим? По-добре въобще да не сътворяваме отпадък ”, споделя съветският пловдивчанин.

Признава, че лятно време миризмата от кучешката физиология в градинката е ужасна. Веднага акцентира, че има и доста културни пловдивчани - разхождат си кучетата с найлонови торбички и събират каквото излезе от тях.

„ Аз също имах куче - само че имах и огромен двор. А да държиш огромно куче в градски апартамент - това е работа на изверги! Апартаментите са за дребни кученца, а не за огромни животни. Това е изтезание за тях ”, споделя Валерий.

Работил като енергетик - строил на електрически далекопроводи. Участвал и в градежа на две топлоелектроцентрали. Така обиколил цяла Русия. А в този момент през по-голямата част от годината живее в Пловдив.

Хабаровецът и американците

Като човек, който прекарва по-голяма част от годината в Пловдив, тай чи ветеранът Валерий има взор и върху българската политика. „ Тук не е неприятно, само че след 2014 година се промени политиката, хубавите хора бяха прокудени - сърцето ми се облива в кръв. Всичко вършат поради американците ”, съобщи той.

Абсолютно същата теза може да се чуе всеки ден по някое от многочислените съветски пропагандни излъчвания от вида на „ Время покажет ”, „ Структура момента ” или късното шоу на Владимир Соловьов.

С това хабаровецът напомни остарялата теза на френския нобелист Андре Жид, който писа в средата на 30-те години, че като чуеш какво мисли по дадена тематика един руснак, все едно си чул всичките 150 милиона.

Най-чистото китайско бойно изкуство

Тайдзи цюан (тай чи) е построен върху правилата на И Дзин („ Книга на измененията “) и философията на Лао Дзъ, изложена в „ Дао дъ дзин “. Нарича се „ вътрешно бойно изкуство “ заради това, че е учредено върху китайската традиция, а не върху „ външните “, привнесени будистки обичаи, върху които почиват външните стилове на Ушу, да вземем за пример шаолинските.

Официалната теза възприема за създател на това бойно изкуство полулегендарния Джан Санфън (12. век). Най-ранният от известните учители, преподавали бойно изкуство с името тайдзицюан, бил Чън Линси.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР