Красиви стенописи, изрисувани не от художници, а от деца, красят

...
Красиви стенописи, изрисувани не от художници, а от деца, красят
Коментари Харесай

Детски стенописи красят коридорите на варненско училище

Красиви фрески, изрисувани не от художници, а от деца, красят коридорите на централното варненско учебно заведение СУ „Климент Охридски“. От 9 години по стените му оживяват разнообразни креативен планове, родени от въображението на възпитаниците на профилираните паралелки с разширена подготовка по изобразително изкуство и техните преподаватели.
 OLYMPUS DIGITAL CAMERA  14-01-3  14-01-2  14-01-1
Най-новият стенна живопис бе приключен дни преди началото на образователната година от дребни художници от началния курс. На втория етаж върху близо 15 кв. м те изрисуваха неповторима карта на България с 38 застрашени от изгубване животни и растения. Част от „оживелите“ в стенописа бозайници, земноводни, влечуги, риби и растения децата са виждали единствено в енциклопедиите и по интернет, само че с твърдоглав труд и доста предпочитание са съумели да ги претворят на картата, която е освен забавна, само че и ще е потребна за близо 1500 техни съученици от 1 до 12 клас.

Темата за стенописа хрумнала на младата преподавателка по изобразително изкуство Мария Ангелова, под чието управление децата от началния курс сътворили върху празната стена същински шедьовър. „Обичам природата и желая възпитаниците ми да я опознаят, с цел да се научат да я пазят. Започнах работа по този план при започване на предходната образователна година. Идеята ми бе децата да вземат участие интензивно в културния живот на учебното заведение, да имат личен принос за възстановяване на естетичната среда, както и да разширят познанията си за околната среда и въздействието на човешката активност върху нея“, описа Ангелова. Реалната подготовка стартирала в навечерието на Международния ден на Земята – 22 април, с конкурс. Учениците от 1 до 4 клас кандидатствали със свои креативен оферти за застрашени типове и най-хубавите спечелили място в екипа. Всеки участник в него трябвало да задели от ваканционното си време в горещия месец юли, с цел да изрисува с акрилни бои определеното от него животно или растение върху голямата карта. Към нея младите създатели са приложили и къси осведомителни описания на застрашените типове. „Доста по-трудно е да работиш на стена, в сравнение с лист, нямаш право на неточност. Но беше доста забавно и бих се присъединил в идващ конкурс“, изясни третокласникът Даниел – създател на рисунките на черноморската акула и кафявата мечка. Корморан, делфин, шипобедра костенурка, леопардов смок и други забавни известни и малко познати типове притеглят вниманието на възпитаници и преподаватели на грейналата в пресни ярки багри стена.

„Надяваме се всички в учебно заведение да харесат нашата карта, тъй като рисувахме с огромно предпочитание. На мен не ми попречи това, че би трябвало да пристигам през ваканцията в учебно заведение, вместо да съм на плаж. Това е занимание, което обичам, а и госпожа Ангелова ни възпламени по концепцията и доста ни оказа помощ, до момента в който работехме“, показа Янита, показвайки изрисуваните от нея двойка смоци-мишкари.

За труда си всички дребни художници получиха грамоти и персонално одобрение от шефа на учебното заведение Петко Петков. „От 9 години даваме поле за креативна изява на нашите ученици и към този момент имаме 5 стенописа по коридорите на другите етажи. Решихме, че вместо да наемаме експерти, е по-добре да насърчим децата сами на създадат учебното заведение по-цветно и привлекателно. Освен че развиват уменията си, по този начин те се учат и да пазят средата, в която са през огромната част от деня. За нас е извънредно значимо освен да им предаваме познания, само че и да ги научим да станат положителни и виновни хора“, разясни Петков. Заради отличната връзка с родителите и привличането на доста млади учители тази година той бе почетен от общината със златен почетен знак „За заслуги към Варна“.

Детските креативните планове за разкрасяване на СУ „Св. Климент Охридски“ ще продължат, безапелационни бяха и шефът, и учителката Мария Ангелова. „Имаме поле за изява – към момента празните стени по коридорите са много“, усмихнато изясни Ангелова, която към този момент умува над нов училищен план.

Впечатляващи са и приключените през последните години други произведения, множеството от които носят духа на родолюбието. Такъв е големият стенна живопис „Силуетът на Варна“, който приковава вниманието във фоайето на третия етаж. Пред оживялата фасада на градския център, потопена в сини талази, младите създатели изтънчено са вградили посланието си в графит с червени букви „Обичам Варна, морето и моето даскало“. Стенописът е част от осъществения от учебното заведение план „Усмивки по варненските улици“. Освен художници, в него са взели участие и дребни краеведи, които са проучили модата в облеклото, занаятите и заниманията на бабите и дядовците си. Издали са и брошура с детайлни описания на най-популярните детски игри от предишния век – „ сляпа баба “, „ лимки “, „ негоден телефон “, „ морски шах “, „ фунийки “, „ цепеница “, „ стражари и апаши “, „ дама “, „ ашици “ и други С разпоредбите на игрите всеки може да се запознае навреме в уеб страницата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Детското художествено творчество е очевидно освен за влезлите в изкласилата над половин век нова постройка на 134-годишното учебно заведение, а и за всички минувачи по пътя за Морската градина и плажа. Защото и фасадата на школото е изрисувана като пъстър буквар. Красивият фриз под прозорците на първия етаж с буквите от българската писменост, редувани с животни и растения, се родил и като отпор на драсканиците и нецензурните графити, загрозяващи доста от зданията в сърцето на Варна. Азбучният графит измайсторили преди 3 години дружно възпитаници от паралелките с разширено образование по изобразително изкуство и техните преподаватели. Откакто се е появил, никой не е посмял да драска върху фасадата, радват се и създателите, и управлението на учебното заведение.

Гордост за тях са и големите графитни портрети на Кирил и Методий с надпис „Върви, народе възродени“ върху физкултурния салон. Изображенията бяха направени преди 7 години от младежката неофициална група „Аморфа“ с посланието, че рисуването по стени може и би трябвало да е изкуство.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР