Красимира Благоева е директор на Основно училище “Васил Левски“ в

...
Красимира Благоева е директор на Основно училище “Васил Левски“ в
Коментари Харесай

Образователен медиатор работи с децата, които нямат достъп до интернет

Красимира Благоева е шеф на Основно учебно заведение “Васил Левски “ в пловдивското село Караджово от 20 година В школото се образоват деца от три етноса, по тази причина се работи съвместно с Център за междуетнически разговор и приемливост „ Амалипе ”. Завършила е едногодишен курс за професионално образование в Ню Йорк. разговаря с Красимира Благоева по какъв начин учебни заведения, преподаватели и възпитаници се оправиха с шоковата цифровизация в изолацията около ковид, по какъв начин образователното наличие се трансформира в цифрово, какви са провокациите пред новата образователна година.

Новата действителност в образованието с всички плюсове, открити дефекти и по какъв начин системата да работи като добре смазана машина ще са тематиките на конференцията " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение ", което ще събере на една маса шефове на учебни заведения, ректори на университети, представители на европейските и българските институции, както и бизнеса, който предлага софтуерни решения. Форумът е на 17 юли в София Тех Парк като полемиката ще бъде предавана и онлайн през фейсбук страниците на уредниците. " Образование от А до #. Иновативното учебно заведение " е самодейност на Economic.bg, NOVA, Dir.bg и Kmeta.bg.

- Г-жо, Благоева, по какъв начин се справихте с образованието по време на пандемията поради това, че част от учениците ви нямат механически устройства?

- Справихме с огромна готовност. Това, което се случи на 13 март беше шокиращо за всички, само че екипът с който работя има построен вътрешна мрежа на връзка. Тя дава опция във всеки един миг да имаме връзка между тях и да споделяме значими неща. Веднага по този канал стартира връзката в нашия колектив и ние доста бързо създадохме подготвеност да организираме образование на няколко писти. Работихме на няколко писти заради обстоятелството, че ние имаме интернет достъп, само че той не е до всички възпитаници.Учениците в нашето учебно заведение са от три обитаеми места и от три етнически групи – българи, турци и роми. За 95% от тях майчиният език не е български. Затова имаме учебен посредник, който работи от предходната образователна година и който е връзката между  учениците без механически устройства и интернет връзка от една страна и учителите от друга.  Организацията беше такава, че част от учителите работеха синхронно с част от учениците в във виртуалните класни стаи, тъй като имаме построен облак в учебно заведение. С друга част от учениците имаше връзка в затворени фейсбук групи. Социалната мрежа е доста известна измежду фамилиите, с които ние работим и чийто деца учим.  Те се усещат най-сигурни посредством тази мрежа, тъй като те нямат  висока степен на техническа просветеност и не можем да ги препратим към платформа, в която те не се усещат сигурни. Имаше и трета група възпитаници, с която работехме посредством  образователен посредник и с телефонна връзка сред родителя и учителя.

- Каква беше тъкмо ролята на просветителния посредник в този развой?

- Образователният посредник е един тип многоръкия Шива. Затова е доста хубаво, когато попаднеш на изобретателен младеж. Образователният ни посредник е приключил нашето учебно заведение, произлиза от ромската общественост и добре я познава. Той беше нашата връзка с децата, които нямат механически устройства и чийто родители нямат просветеност да работят с тях, даже и да имат. Чрез него ние имахме 100% връзка с тези деца. Той даваше съвещания по другите предмети  и в случай че нещо не беше ясно, получаваше помощ от учителите. Той консултираше децата по метод, по който образователният материал е наличен за тях. Този вид работа води до положителни резултати, тъй като доверието в нас пораства от страна на ромската общественост. Може да се каже, че  успяхме да се оправим със обстановката, в която бяхме сложени – да образоваме отдалечено учениците. Голяма част от учениците ни нямат компютърни устройства и по тази причина на 22 март стартирах една акция за набиране на компютри.  Много съм  благодарна на всички, които разпознаха учебното заведение ни и ни помогнаха. В рамките на една седмица събрахме повече от 50 компютъра като даренията продължиха да идват и по-късно. Компютрите, които ни бяха непотребни в тази обстановка дадохме на  други две учебни заведения. В случая моето схващане беше, че компютри трябваше да получат тези деца, които могат да се оправят с тях без действителното наличие на преподавател.  Ако дава компютър на дете, което не може да работи с него, нито родителите му да му оказват помощ, това не е помощ. Искам да допълня, че тези компютърни устройства не сме подарили на фамилиите, а сме ги дали да се употребяват за времето на изключителното състояние. След това тези компютри ще се върнат в учебно заведение.

- По-подготвени ли ще бъдете, в случай че се наложи още веднъж да се учи отдалечено?

- Със сигурност. И децата, и ние ще бъдем по-подготвени. Всичките тези устройства, които сме ги дали за прилагане, минават през профилактика на компанията, която обслужва техниката в учебно заведение. Те ще бъдат почистени и пригодени за работа. Лошото е, че  този вид отдалечена работа не е пригодна за работа с възпитаници от 1 до 4 клас. От 1 юни, откогато ни позволиха да работим с възпитаници в действителна среда, учебното заведение ни е цялостно, тъй като децата имат потребност от спомагателни съвещания, с цел да наваксат материала или да си подобрят триумфа.

 цифрова конференция
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР