Красимир Влахов Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие

...
Красимир Влахов Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) прие
Коментари Харесай

ВСС прие оставката на зам.-шефа на ВКС и назначи на мястото му Светла Димитрова


Красимир Влахов

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) одобри във вторник оставката на зам.-председателя на Върховния касационен съд (ВКС) и началник на Гражданската му гилдия Красимир Влахов.

Същевременно правосъдните кадровици назначиха на негово място арбитър Светла Димитрова, препоръчана за поста от шефа на Върховен касационен съд Лозан Панов.

За разлика от предходните съвещания на колегията, на които бе обсъждана рокадата, поискана още през лятото от Панов, този път сътрудниците му не спориха по претекстовете за промяната, а единствено по въпроса дали промяната на Влахов с Димитрова би трябвало да се реализира в еднакъв миг.

Висш съдебен съвет въпреки всичко одобри освобождението му от зам.-председателския пост, назначението му за редови арбитър в Гражданската гилдия и встъпването в служба на арбитър Димитрова на негово място да стане по едно и също време във вторник.

Този вид бе препоръчан от представляващия Висш съдебен съвет Боян Магдалинчев и подсилен с 9 на 5 гласа от членовете на Съдийската гилдия, макар че Комисията по атестирането и състезанията бе на мнение, че Влахов първо би трябвало да напусне поста, след това Димитрова да го заеме и чак тогава Влахов да заеме освободеното от нея място в Гражданската гилдия на Върховен касационен съд.

Сред претекстовете, с които ръководителят на Върховен касационен съд изиска оставката на заместника, беше посочено това, че Влахов предпочел да се хареса на съдиите в Гражданската гилдия на съда, вместо да подкрепи Панов в решението му да трансферира към 700 забавени каузи от Търговската гилдия.

Красимир Влахов пък на собствен ред се възмути, че шефът му употребява негово неявяване от работа по болест, с цел да аргументира обвиняването си за лиспа на подпомагане от негова страна. Панов бе неодобрен и от някои от членовете на Съдийската гилдия на Висш съдебен съвет, че с изявленията си унижава заместника си. В последна сметка Съдийската гилдия неодобрява Панов, отказвайки да освободи Панов на 6 февруари.

Въпреки това арбитър Влахов самичък реши да подаде оставка, заявявайки, че се срами, че е „ част от екипа на човек, който няма съзнанието за високата отговорност, с която го задължава заеманата от него позиция на върха на правосъдната власт, който възприема Върховния касационен съд като естрада за отправяне на противоречиви обществени послания, без да демонстрира необикновен интерес нито към правораздавателната и тълкувателна активност на съда, нито към хората, които ги реализират “.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР