Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Сн. БГНЕС Европейската

...
Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Сн. БГНЕС Европейската
Коментари Харесай

Брюксел размрази парите за образование, рискът от загуби остава


Красимир Вълчев, министър на образованието и науката. Сн. БГНЕС

Европейската комисия е размразила заплащанията по оперативната стратегия за просвета и обучение. Рискът от загуба на средства поради забавено осъществяване на планове по нея обаче остава, а общият ѝ бюджет от 1.37 милиарда лв. ще бъде понижен със 100 млн. лв..

Сумата е част от парите за просвета и беше планувана за основаването на районни научни центрове. Тя ще бъде трансферирана към програмата за бизнеса " Иновации и конкурентоспособност ", която се ръководи от Министерството на стопанската система, и ще бъде дадена за планове на бизнеса и университетите за районни лаборатории.

Това стана ясно по време на конференция на министъра на образованието Красимир Вълчев в сряда.

Средствата по оперативната стратегия " Наука и обучение за образован напредък " бяха замразени при започване на предходната година. През това време по към този момент подписаните контракти вървяха заплащания, само че те не се възстановяваха от Европейската комисия и оставаха за сметка на държавния бюджет. Сега на България от европейския бюджет могат да бъдат възобновени 170 млн. лв., платени от февруари предходната година до момента.

За да бъдат пуснати заплащанията, държавното управление сътвори специфична организация, която да ръководи парите за просвета и обучение, непринудено реши да се откаже от 5 млн. лв. по няколко плана и понижи бюджета на към този момент изпълняващи се планове с 50 млн. лв..

Риск

Замразяването на програмата обаче докара до закъснение в осъществяването ѝ и по този начин все още към момента има риск бюджетът ѝ да бъде понижен. Най-големият проблем е забавянето на план за подготовка на преподаватели. Още при старта на програмата е заложено до края на тази година 15 000 педагози на възраст сред 34 и 52 година да бъдат включени в образования. Проектът за осъществяването на тази цел е влезнал за оценка, когато програмата беше замразена, и до момента е стоял " на трупчета ".

Резултатът е, че все още няма нито един учащ се. Шефът на организацията, ръководеща стратегия, Кирил Гератлиев счита, че има време задачата за 15 000 включени в курсове преподаватели да бъде изпълнена до края на годината и да не се стигне до орязване на европарите. Ако това не се случи, с изключение на понижение на бюджета на програмата, ще бъде изгубен и така наречен запас по програмата, който се дава като подучване за положително осъществяване.

Според Гератлиев и съгласно просветителния министър е преодолян рискът от загуба на европари поради постепенно асимилиране на бюджета. Той е избегнат, откакто Европейска комисия е решила при стратегии като тази, която се финансира от два фонда - Европейския фонд за районно развиване и Европейския обществен фонд, отчитането на осъществяването да се прави дружно за двата източника на финансиране. Така забавеното асимилиране на парите за просвета от фонда за районно развиване ще бъде обезщетено с преизпълнението на заплащанията по плановете за обучение от обществения фонд.

Прехвърляне на пари

Решено е средствата за просвета да бъдат понижени със 100 млн. лв.. Сумата беше планувана за основаването на районни научни центрове и трябваше да отиде при районни университети и структури на Българска академия на науките и Селскостопанската академия. Тя обаче ще бъде трансферирана към програмата за бизнеса " Иновации и конкурентоспособност " и дружно с 40 млн. лв. по нея ще бъде направена обща скица.

Водещи в нея обаче ще са фирмите, а научните организации ще са наложителни сътрудници. Те ще би трябвало да получат половината от парите, само че това значи, че действително средствата за тях ще бъдат понижени от 100 млн. лв. на 70 млн. лв..

Набирането на планове по тази нова скица ще стартира най-рано през есента. По нея ще могат да аплайват единствено компании и научни организации отвън София.

Дигитални умения

Три огромни плана на просветителното министерство следва да бъдат утвърдени по програмата за обучение и просвета. Над 90 млн. лв. са планувани за цифрови умения. Със средствата ще се предизвикват учителите да основават гратис просветително наличие, което да се качва в облачно пространство, откъдето да е налично за учениците. Преподавателите ще бъдат обучавани да развиват в децата цифрови умения, а част от средствата ще са за часове по компютърно моделиране.

Над 82 млн. лв. ще бъдат разпределени на детски градини за образование по български език на деца, за които той не е майчин.

Други 70 млн. лв. ще отидат за в допълнение образование за възпитаници, които изостават с материала. Този план ще е продължение на един от най-рекламираните европроекти на просветителното министерство - " Твоят час ", по който се дават пари за извънкласни занимания.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР