Kрасимир Симонски е инженер по специалност Изчислителна техника“ от Техническия

...
Kрасимир Симонски е инженер по специалност Изчислителна техника“ от Техническия
Коментари Харесай

Кой е Красимир Симонски



Kрасимир Симонски е инженер по компетентност „ Изчислителна техника “ от Техническия университет-София и лекар на науките от Българската академия на науките. Преподавал е програмиране и компютърни архитектури в Технически университет-София и компютърни мрежи в Американския университет в България (АУБ).

От 1991 година до 2003 година заема длъжносттаДиректор компютри и връзки наАмериканския университет вБългария (АУБ).Създател е на първата действащаCisco мрежова академия през2000 г.към АУБ както и на други районни мрежови академии в България, Македония, Косово и Гърция.

Ръководил ередица планове за ИКТ-обучениевАмериканския университет и къмПрограмата на Организация на обединените нации за развиване, в това число по плана iGovernment, в границите на който са подготвени в базови компютърни умения над 65 хилядидържавнислужители, за което планът е определен за Проект на годината в България, номиниран и попада в първите три като Проект на годината наStockholm Challenge Award in 2008.

В интервала 2004-2007 година управлява плана „ Телецентрове “ на ПРООН. По плана са построени 120 телецентъра в цялата страна.

От 2007 година е началник и координатор на българските екипи по планове на Европейската комисия, измежду които са тези за развиване на националните стратегии за развиване на широколентов интернет достъп в Европа и GEANT2, GN3 - най-големият план по Седма рамкова стратегия за създаване на научно изследователска инфраструктура в Европа като е бил ръководител на Българската изследователска и просветителна мрежа (БИОМ) до 2013 година

От септември 2007 година до октомври 2009 година е заместник-председател на Държавната организация за осведомителни технологии и известия с сектор „ Информационни технологии “.

От април 2012 г.разработва и управлява националнияпроект заразвитие на високоскоростен широколентов достъпот последващо поколениев Българияс бенефициентИзпълнителна организация „ Електронни съобщителни мрежи и осведомителни системи “ (ИА ЕСМИС).

От началото на 2013 година е изпълнителен шеф на ИА ЕСМИС до назначението му през 2016 година за заместник-председател на Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ). По време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз през 2018 година управлява всички формати на Съвета по тематиката „ Киберсигурност “, в това число приемането на Европейския правилник за киберсигурност (EU Cybersecurity Act).

От юни 2021 година е ръководител на ДАЕУ и Национален координатор по киберсигурността до закриването на организацията във връзка със основаването на Министерство на електронното ръководство

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР