Красимир Каменов, известен с прякора си Къро, и съпругата му

...
Красимир Каменов, известен с прякора си Къро, и съпругата му
Коментари Харесай

Кой е Красимир Каменов-Къро

Красимир Каменов, прочут с прякора си Къро, и брачната половинка му Гергана са починали при нахлуване в дома им в Южна Африка. За това оповестиха медии по неофициална информация, която " Капитал " удостовери през свои източници, като съгласно първичните сведения при нападението е убито и едното им дете. Медията се свърза с представител на локалната полиция в Кейптаун, който удостовери че има 4 жертви с огнестрелни рани при нападението, 2 дами и 2 мъже на възраст сред 40 и 50 години, само че сред тях няма малолетни. Открити са в къщата, в която са живели, с " многочислени прострелни рани " и всички са били убити на място. Къщата е в един от най-богатите квартали в ЮАР - Константия, известна с огромните къщи и винарните си.

Нападението се случва два месеца откакто прокуратурата повдигна обвинявания на Каменов и го разгласи за интернационално търсене. Той беше упрекнат задочно в обезпечение на убийството на някогашния началник на престъпна полиция Любомир Иванов през 2022 година

В по далечно минало Каменов беше прочут като непосредствен сподвижник на Христофорос Аманатидис-Таки, който през 2009 година беше упрекнат като началник на група за разпространяване на опиати и нанасяне на тежки телесни повреди, само че към пет години по-късно обвиняванията тихомълком отпаднаха. Счита се че Къро и Таки от много време са разделили бизнеса си и са в обтегнати връзки. Фирмите, директно или индиректно свързани с Каменов, управляват редица паркинги в София - в това число този пред Централна гара.

За негова зона на надзор дълго време се приемаше и Граничен контролно-пропусквателен пункт Капитан Андреево - практическото приватизиране на всички действия на граничния пункт, което включваше така наречен златен мочур, лабораторията за хигиеничен надзор и обслужването на тировете. Покрай свадите по тематиката предходната година стана ясно, че контролът над тези дружества практически е бил конфискуван от тогавашното доверено лице на Къро - Размиг Чакърян-Ами.

По неофициална информация в последните месеци тече и опит да бъде високомерен и бизнесът с паркингите на Каменов, който е концентриран главно в сдружението " Ауто мобайл ". Справка в Търговския указател демонстрира опити там като шеф да бъде отхвърлен Филип Стоянов, който се трансформира в очевидец против Къро. То е блокирано по искане на някогашната му брачна половинка - Светлана Каменова, която има 5% от акциите.

Позабравеното име на Къро изплува през март 2023 година По време на конференция, на която даде обещание " сериал ", основният прокурор Иван Гешев обвърза Каменов с някогашния мажоритарен притежател на КТБ Цветан Василев. Според обясненията на шефа на обвиняването тогава двамата бегълци от правораздаването в страната били част от незаконен скрит план за дискредитиране на държавното обвиняване и персонално неговия началник. Бяха излъчени и серия аудиозаписи, за които се твърдеше, че Каменов беседва с разнообразни лица. Изброени бяха и няколко други имена. Пред уеб страницата " Афера " Каменов отхвърли да се взе участие в скрит план и да познава изброените предприемачи.

През 2007 г. приватизира борсата за плодове и зеленчуци в " Слатина ". Купувачът се съставлява пред столичната организация за приватизация от Светлана Каменова, която е някогашна брачна половинка на Красимир Каменов-Къро. Първоначалната договорка е с консорциум, само че след това контролът е на Къро.

Историята на Красимир Каменов- Къро минава през бурните години на 90-те. Тогава той и Христофорос Аманатидис са неразделна част от ударната бригада на ВИС-1 под крилото на Методи Методиев - Мето Илиянски. Тогава бригада на борците владее с рекет и закани комерсиалния център " Илиенци ", от кое място идва и прякора на Методиев. След едно ликвидиране в охранителната компания, ВИС-1 е сложена под напън и мимикрира в застрахователно сдружение ВИС-2.

Групата на Мето Илиянски, към която принадлежат Таки и Къро завладяват общинските паркинги. Тогава ръководител на Столичния общински съвет е Антоан Николов, някогашен съучастник на Методи Методиев, а ръководител на транспортната комисия Георги Василев. Така под патримониума на групата попадат едни от най-апетитните общински паркинги, като подземния паркинг на НДК, Централна гара, бул. " Арсеналски " и други първо през взаимна компания с апорти от общинската " Паркинги и гаражи " във компания " Абоба 2000 ", а след повдигане на капитала на процедура съумява да " приватизира " паркингите, които в този момент са благосъстоятелност на " Ауто мобайл ", в която Красимир Каменов и до през днешния ден е съучастник.Този модел на завземане на апетитни общински парцели се мултиплицира и върху къпалнята " Мария Луиза ", " Лятното кино " в Борисовата градина и други.

През 2005 година някогашният началник на транспортната комисия на София Георги Василев и съсобственик с висаджии е убит с да патрона пред дома си. Една от версиите е, че е поради напрежение със съдружниците си. Каменов тогава е разпитван от следствието.

В края на 90-те последователно висаджии овладяват контрабандата през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " и каналите за опиати и се включват наркоразпространението в столицата. Публичната фигура тогава е Константин Димитров- Самоковеца, убит в Амстердам през 2003 година

Групата на Мето Илиянски с Къро и Таки е тази, която постанова доминация силово. Красимир Каменов и неговият другар тогава Христофорос Аманатидис-Таки бяха упоменати в отчета на НСБОП, четен от вътрешния министър Георги Петканов през април 2003 година пред комисията по вътрешна сигурност и публичен ред. Двамата бяха посочени като сподвижници на Мето Илиянски и свързани с наркотрафика.
Пак през 2003 година Методи Методиев изчезва безследно, откакто излиза от вкъщи си без защита и мобилен телефон. Версията из ъндърграунда е, че това е сторено по поръчка на Георги Илиев, който му е отмъстил за убийството на Румен Маринов - Нарциса. Това обаче не е доказано.
През 2005 година на 5 август е убит и създателя на ВИС-2 и притежател на " ВАИ холдинг ", икономическата конструкция на висаджии, - Георги Илиев. След неговата гибел стартират крамоли в групировката за неговото завещание, като Таки и Къро се постановат над останалите. Двамата получават с изключение на парцелите на групировката, по този начин и редица области, където имат въздействие - да вземем за пример концесиите на плажовете по черноморското крайбрежие.

През 2008 година Христофорос Аманатидис е разгласен за търсене. Причината е следствие против така наречен " Банда на чуковете ", които пребиват съперници на наркопазара в София. По делото имаше няколко неоправдателни присъди на дребни реализатори, само че Таки беше оправдан от прокуратурата и свален от търсене.

През 2007 година Красимир Каменов придобива контролът на най-голямото пазарище на зеленчуци в България - борса " Слатина ", която сега носи името " Слатина Къра ".

През 2013 година компания, близка до Къро, получава от страната концесия на така наречен " Златен мочур " за стерилизация на коли влизащи от Турция. Формалното лице е Размиг Чакърян - Ами, който към оня миг се счита за непосредствен до Каменов. След това овладяват и фитосанитарния надзор на граничния пункт, както и паркингите наоколо.

Не е ясно в кой миг е настъпил раздор сред Аманатидис и Каменов, само че Чакърян явно се е еманципирал и се счита по-скоро за приближен човек на Таки. По неофициална информация с цел да се обезпечи комфорт хапки от големите приходи от " граничния " стартират да получават и други лица и фракции с корени в 90-те.

Името на Красимир Каменов- Къро излезе и в делото за жестокия побой над журналиста от " 24 часа " Слави Ангелов през 2020 година като гарант на това закононарушение.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР