Красимир Даскалов е кмет на община Девин от 2015 година.

...
Красимир Даскалов е кмет на община Девин от 2015 година.
Коментари Харесай

Кметът Красимир Даскалов: Девин вече е една от най-атрактивните общини в областта  

Красимир Даскалов е кмет на община Девин от 2015 година. Завършил е компетентност „ Мотострелкови войски “ в Националния боен университет във Велико Търново. Има и добита гражданска компетентност „ Инженер на мотори с вътрешно горене “. Работил е в системата на Министерство на вътрешните работи като полицейски контрольор, действен служащ към „ Криминална полиция “, контрольор „ Пътен надзор “. Допреди да бъде определен за кмет е бил шеф на районно управление (на МВР) – Девин.
Г-н Даскалов, оповестили сте социална поръчка за реорганизация на градския център, какво планирате да стане?
Благодарение на напъните на общинското управление получихме целеви средства за ремонт на централната градска част и тя ще бъде изцяло актуализирана със сумата от 1,8 млн. лева Предвижда се да бъдат преобразени градинката до СПА-хотел " Девин ", зад паметника на Катя Ванчева и цялата основна улица дружно с градинката пред Дома на културата. Това включва замяна на цялата настилка, създаване на фонтан, водни каскади със светещи и звукови резултати. Идеята е туристите, като дойдат тук, да се любуват на хубостта на града, на природата и да усетят атмосферата на град с обилие на минерални води.
За басейна какви са ви желанията?
Той ще бъде трансфорат в общинска минерална баня и няма да е в сегашните му размери. По-голяма част от мястото ще е за шезлонги, ще създадем и две топила с диаметър към шест метра.
Какво съставляват те?
Нещо, сходно на джакузи, без резултатите му. В едното ще могат да влязат 4-5 индивида, с цел да се любуват на топлата вода. Ще има напълно нов оздравителен център за жителите на Девин от третата възраст. Водата е извънредно потребна за лекуване на опорно-двигателния уред и на периферната нервна система. Стараем се да създадем вероятното, с цел да удовлетворим техните потребности. Цената за всички поданици на общината ще е преференциална.
Какви са инфраструктурните планове, които ще се осъществят това лято, включително и преходните?
През сегашния сезон ще довършим асфалтирането на улицата в Лясково от центъра до края на селото. Предстои асфалтиране на няколко улици в Грохотно, довършваме улиците в Гьоврен. Довършихме улицата в Осиково. Предстои асфалтирането на уличната мрежа в кв. Врътлек на Девин, където хората от 20 години, откакто са си построили къщите, още газят в тиня. Това е мое заричане от предизборната акция, за което се веселя, че успяхме да осигурим средства.
Проектът за пътя Девин - Лисичево на какъв стадий е?
Тече процедурата по възлагане. Комисия, която съм назначил със заповед, прави оценка подадените предложения. Очаквам протоколите за избор на реализатор и в случай че нямаме обжалване, чакам да стартираме в края на май или началото на юни.
В предходно изявление казвате, че откак сте кмет сте обезпечили над 30 млн. лева външно финансиране, за кои от плановете имате противоположна информация от хората с висока оценка?
За всички жилищни здания, които успяхме да санираме по Оперативна програма “Регионално развитие” и Националната стратегия за енергийна успеваемост, хората споделят, че фрапантно са им спаднали разноските за отопление. Висока оценка получиха напъните ни, че успяхме да върнем Беденската минерална вода още веднъж в Девин и тя да ес употребява от всички СПА-хотели, а и от популацията. Имаме изведени чешми, откъдето всеки може да си налее за у дома. Тя даде и огромен подтик за нови вложения. Беше построен може би единственият в страната термален аква парк. Имаме растеж на туристическите визити в града. Благодарение на това бяха открити нови заведения за публично хранене, нови къщи за посетители. Особено през летния сезон градът е неразпознаваем. Повече са външните хора, в сравнение с локалните.
Това значи ли, че има повишено търсене на парцели, на разрешителни за градеж?
Да. Определено има повишен инвеститорски интерес. Има запитвания за терени, за благоприятни условия да се построят зони за отдих, хотели и други Това прави Девин една от най-атрактивните общини в Смолянска област.
Наскоро спечелихте нови обекти за саниране, а Министерство на регионалното развитие разгласи, че близо 13 млн. лева ще бъдат отпуснати посредством Оперативна програма “Регионално развитие” за енергийна успеваемост за общини, които са от равнището на Девин, ще се възползвате ли от тази алтернатива?
Да, като община от четвърта категория ние спечелихме средства от Оперативна програма “Регионално развитие” за саниране на още два блока в центъра на града - " Кольо Фичето " 1 и 2. Преди към месец подписах контракт за безплатно финансиране. Имаме подготвеност да аплайваме с още няколко жилищни блока. Община Девин употребява всички благоприятни условия, които се отворят, с цел да усъвършенства живота на хората. В тази връзка и обществените ни планове вървят доста добре. Топъл обяд получават 140 души в общината. По два приема за обезпечаване на работа за хора в неравностойно състояние с ТЕЛК-ови решения за над 50% неработоспособност към този момент имаме назначени над 40 индивида и други
В началото на мандата кой от проблемите Ви се струваше най-трудно решим и какво се случи?
Ние заварихме общината в доста тежко финансово състояние. Само два месеца преди края на 2015 година трябваше незабавно да осигурим към 3 млн. лева, с цел да разплатим издигнати неща, за които нямаше средства. Това ни сложи в извънредно сериозна обстановка, тъй като предходното управление не беше направило опит даже да потърси заем от фонд ФЛАГ - конструкция, кредитираща планове на общините при преференциални условия. Ние трябваше да търсим други способи и до края на годината успяхме да правим разплащанията.
Какви способи имате поради?
Направихме договаряния с компаниите реализатори. Взехме безлихвени заеми от тях, с цел да им платим и откакто бяха верифицирани заплащанията от програмата " Рибарство и аквакултури ", си върнахме и заемите. Ползвахме този механизъм, тъй като с цел да верифицират заплащанията, би трябвало да минат транзакциите към изпълнителите, да са платени всички действия. Тогава можеше да се заявят претенции пред програмата за заплащания. Към оня миг освен, че нямаше обезпечени средства за заплащания, а бяха изпуснати и периодите за верифициране на разноските. Ако не бяхме съумели да се оправим, в този момент общината щеше да дължи на строителите 6 милиона с лихвите. Шест месеца от началото на мандата сме се занимавали единствено с това - да спасим тези планове. Да не приказваме, че заварихме общината с към 5 млн. лева остарели просрочени отговорности към снабдители и контрагенти. Това ни сложи на доста съществено тестване. За три години и половина бе наложена доста прецизна финансова дисциплинираност. Благодарение на това успяхме да разплатим към 4 млн. просрочия.
Община Девин в действителност за известно време излезе от черния лист на МФ, от началото на годината още веднъж е под наблюдаване поради три неизпълнени критерия, за какво?
Заради подписан контракт за саниране на Дома на културата, който се явява стихотворец ангажимент за 1 млн. лева С два критерия ние бяхме отвън листата за наблюдаване. В края на годината обаче трябваше да подпишем този контракт, тъй като финализирахме публичната поръчка за Дома на културата. Това се явява нов стихотворец ангажимент по контракт, въпреки че имаме обезпечено финансиране, и това ни върна назад в листата. Не е нещо ужасно, защото финансовото състояние на общината в този момент спрямо 2015-та година е доста, доста по-добро. От 5 млн. лева остарели отговорности ни остава един милион.
Откак сте кмет нямате съборена социална поръчка, нито данни за опорочаване, на какво се дължи това?
Аз постоянно съм казвал, че акцентирам на положителната екипна работа и това води до позитивни резултати. Оценявам високо работата на заместник-кмета, на всички началници на отдели и чиновниците, които съзнателно си гледат работата.
При едни и същи условия общинската болница в Девин работи с МБАЛ в Мадан и Златоград, те са в положително финансово състояние, а Девин от години е обратно. Липса на грижа от общината или неприятна съгласуваност с управлението е причина?
Болницата е в доста тежко положение в действителност от много години. Аз нямам към момента ясно пояснение за какво не се усъвършенства обстановката, откакто в предходния мандат са били обезпечени 700 000 лв., с цел да се пусне тя в деяние, откакто беше затворена. Преди към 2 година получихме от МФ писмо, с което ни уведомиха, че средствата не са били разходвани по предопределение и би трябвало да ги връщаме. Засега съумяваме да отсрочваме това връщане и вършим всичко допустимо да оказваме помощ на болничното заведение. Не дръзвам да упреквам нито шефа, нито състава на болничното заведение, още по-малко медицинския екип – лекари и медицински сестри. Вярвам, че всички те си правят качествено работата. Без тях няма да има болница, по тази причина ние вършим по този начин, че да осигуряваме средства. Сега, от иден банков заем сме планували към 100 000 лв., с които да ремонтираме детското поделение. Освен това към 200 000 лв. ще предоставим на МБАЛ като дотация, с която управлението да разплати част от старите си отговорности. Това в случай че не е грижа за болничното заведение, не знам какво е.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР