Красен Кръстев © Георги Кожухаров Мекалит България е дъщерно дружество

...
Красен Кръстев © Георги Кожухаров Мекалит България е дъщерно дружество
Коментари Харесай

Красен Кръстев: Очакваме поръчките масово да спрат до 2-3 седмици

Красен Кръстев

© Георги Кожухаров " Мекалит България " е дъщерно сдружение на немската фамилна компания Mecalit, която създава съставни елементи за бяла техника, както и автомобилни елементи като снабдител второ равнище. Сред клиентите й са колоси като Bosch, Siemens, Liebherr, Miele, BHTC, Osram и други Българското дружество беше построено, с цел да доставя съставни елементи за завода на Liebherr край Пловдив, само че с годините разшири активността и клиентите си. Преди две години " Мекалит " сътвори и смесено дружество с китайската VEM, което към този момент създава матрици в построеното в съседство до завода хале. За 2018 година приходите на " Мекалит " нарастват с 19% до 18.7 млн. лева, облагата е 636 хиляди лева В компанията сега работят към 160 души.
Изпитвате ли проблем с доставките в сегашната обстановка?

- С доста доставки започнахме да имаме усложнения. По някои граници има по 20 - 30 км опашки от камиони, а водачите към този момент отхвърлят да потеглят, тъй като не знаят къде ще останат. Това, което беше в централните хранилища в Европа, към този момент се изчерпва, тъй като цялата логистична верига е затруднена.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Имате ли отказани поръчки?

- Засега работим обикновено, само че всичките огромни автомобилни производители затвориха заводите си, което значи, че неизбежно и към нас поръчките ще спрат. Веригата не секва незабавно - първо стопира огромният, седмица или 10 дни по-късно - директните му снабдители, след още толкоз и поддоставчиците. Всички фабрики, които употребяват елементи от стотиците фабрики в България, главно автомобилни, са замръзнали. Очакваме до 2-3 седмици всеобщо да спрат поръчките към нас, а оттова нищо хубаво не следва. Ще създадем малко ресурси и ще стартираме да изключваме мощностите. Спад ще има и в другия ни бизнес с съставените елементи за домашен уреди, може би малко по-късно.

Очаквате ли да имате проблеми с заемите, говорили ли сте с банките?

- Специално ние, интернационалните компании, стоим устойчиво, даже в Германия към този момент отвориха специфичен фонд, който може да се употребява безлихвено от компаниите, които изпитват компликации. В момента не приказваме за финансов колапс, приказваме за провалени бизнес проекти. Говорим на практика за заледяване на стопанската система. Тази година ще е извънредно тежка, ще е добре, в случай че въобще излезем на плюс.

Какви са разновидностите за служащите ви, разчитате ли на поръчките на държавното управление да компенсира част от заплатите?

- В момента (към четвъртък - бел. ред.) имаме едно политическо изказване. Честно казано, дори доста самоуверено ми прозвуча, тъй като не виждам по какъв начин бюджетът може да го поеме. Значителна част от най-големите работодатели са в автомобилния бранш, а сега всички производители на автентично съоръжение са спрели. Не виждам по какъв начин страната ще поеме заплатите на две трети от стопанската система. Ще стартират отпуски. Ние сме при започване на годината, на всеки направен месец имат по ден и половина отпуска, това са 3-4 дни единствено. После или неплатена отпуска, или ще би трябвало да почнат съкращения. Няма по какъв начин предприятията да поддържат хиляди души личен състав, който не им би трябвало сега. Предстои всеобщо затваряне на предприятия в средата или края на април.

Как си представяте възобновяване след епидемията?

- Бавно и мъчно. Проблемът няма да се реши внезапно. Може би пикът ще е минал, само че ще има някакви ограничения, хората ще не престават дълго време да са свити, да отсрочват покупки. Което значи, че като отворят, в случай че изобщо отворят обикновено заводите, ще стартират работа на 50% от потенциала си, след това последователно ще усилват. Предполагам, че всички ще осъществят най-много 60 - 70% от това, което са предвиждали като продажби за тази година. Никой не е възнамерявал пандемията, а тя носи непредвидени големи загуби. Те ще изядат всевъзможни буфери, ще изядат всевъзможни хранителни запаси, а това няма по какъв начин да не се отрази на идващия бизнес проект. Оборотите ще са доста по-слаби, ще има и доста съпътстващи проблеми като затрупани хранилища, заболели чиновници и така нататък Ще мине време, до момента в който се измъкнем от това състояние.

Интервюто взе Иглика Филипова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР