Кралят на Тайланд намали 8-годишния затвор на бившия премиер Таксин на една година

...
Кралят на Тайланд намали осемгодишния затвор на бившия премиер Таксин
Коментари Харесай

Кралят на Тайланд намали осемгодишния затвор на бившия премиер Таксин Шинаватра на една година след завръщането на разногласния политик от 15 години самоналожено изгнание

От GRANT PECK Associated Press, 1 септември 2023 г., 5:34 ч. Избори през май. Pheu Thai успя да събере мнозинство, като формира коалиция с провоенни партии, свързани с преврата от 2014 г., който свали правителството, съставено от сестрата на Таксин, Yingluck Shinawatra.

В указа, предоставящ кралско помилване на Таксин, се казва, че той е признал вината си. В него се казваше, че Таксин е работил в полза на страната и е бил лоялен към монархията и може да използва знанията и способностите си, за да помогне на нацията и нейния народ.

След завръщането си , Таксин беше изпратен в затвора, но бързо беше преместен в държавна болница поради това, което затворът описа като високо кръвно налягане и нисък кислород, затруднено заспиване и стягане в гърдите.

Вицепремиерът Висану Креа-нгам, който също е действащ министър на правосъдието, отхвърли спекулациите, че Таксин е третиран със специална снизходителност. Той каза в телефонно интервю в петък, че Таксин ще бъде третиран като нормален затворник и ще бъде върнат в затвора, за да излежи присъдата си, след като здравословните му проблеми бъдат изяснени. Висану скоро ще загуби позициите си, когато правителството на Срета встъпи в длъжност.

Таксин стана министър-председател през 2001 г., като насърчаваше популистки политики и използваше телекомуникационното си състояние, за да изгради своя собствена политическа партия, и беше лесно преизбран през 2005 г.

Традиционната роялистка управляваща класа на Тайланд се почувства застрашена от популярността на Таксин. Свалянето му постави началото на години на понякога жестоки конфронтации между неговите поддръжници и противници. Политическите партии с негова подкрепа продължиха да печелят избори, но бяха принудени да напуснат властта няколко пъти от съдилищата и армията, и двете бастиони на роялизма.

Очевидното отслабване на враждата между Таксин и роялистката върхушка се ускори след изборите през май, които бяха спечелени от нова прогресивна партия, Движение напред, която предложи меки реформи на монархията, големия бизнес и военните, които организираха повече от дузина преврати, откакто Тайланд стана конституционен монархия през 1932 г.

Изненадващата победа на Move Forward е резултат от широко разпространеното желание, особено сред младите хора, за дълбока структурна промяна в Тайланд след девет години управление, подкрепяно от военните.

Движение напред се опита да сформира управляваща коалиция, но съгласно конституционните разпоредби, предназначени да защитят подкрепяното от военните управление, неизбраните членове на силно роялисткия Сенат отрекоха партията достатъчно гласове, за да поеме властта.

Pheu Thai, който се класира на второ място на изборите, беше обещал по време на кампанията, че няма да се присъедини към никоя провоенна партия при съставянето на правителство . Но след като „Движение напред“ беше блокирана, тя формира своя собствена по-широка коалиция с партии, подкрепяни от военните, които години наред правеха всичко по силите си, за да задържат прокси партиите на Таксин от власт.

„Целият процес след изборите отразява тайландския елит, който отменя вота на електората за промяна, за нова посока“, каза Кевин Хюисън, почетен професор в Университета на Северна Каролина и ветеран учен по тайландистика.

„Сделката беше сключена. Всеки знае това. Pheu Thai постави интересите на Таксин над тези на електората. Сключи сделка с онези, с които обеща, че няма да има сделка. Той е в коалиция с всички консервативни и провоенни сили, които държат властта от 2014 г.“, каза Хюисън в имейл.

„Че намаляването на присъдата беше предоставено от краля в рамките на няколко часа след искането, е потвърждение на сделката с елита. Това е символ на модел на управление на елита, при който популярният глас просто се игнорира.“

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР