Кралят на Швеция обяви, че изважда петима свои внуци от

...
Кралят на Швеция обяви, че изважда петима свои внуци от
Коментари Харесай

Кралят на Швеция извади петима свои внуци от кралския двор

Кралят на Швеция разгласи, че изважда петима свои внуци от кралския двор, написа Евронюз.

Принц Александър, принц Габриел, принцеса Леонора, принц Николас и принцеса Адриен към този момент няма да имат публични отговорности от името на шведската корона. Те резервират купите си на графове и графини.

Крал Карл XVI Густав разгласи измененията за ясно да се прави разлика сред тези членове на кралския двор, които публично съставляват короната и тези благородници, които са единствено част от кралското семейство.

7-годишната принцеса Естеле и 3-годишният принц Оскар, които са деца на наследницата на престола Виктория Шведска и брачна половинка й, принц Даниел, остават представители на короната в публични събития.

Управлението на 73-годишният Карл XVI Густав е белязано от огромни промени в статута на шведската корона. Малко откакто той се качва на трона преди 46 години, Швеция лишава на монарха редица пълномощия, като назначението на министър-председателя, подписването на закони, с цел да влязат в действие и статута му на главнокомандващ на армията.-->

През 1980 година е въведена смяна и във връзка с правата на принцесите да се качват на престола.

Карл XVI Густав е крал, тъй като е единственото момче в фамилията на своите родители и се качва на престола, макар че е най-малкото дете във семейството.

Според новите правила, престола се наследява от най-голямото дете на краля, без значение от пола му. Така Виктория Шведска ще стане първата жена, възползвала се от смяната на разпоредбите на заместничество, когато размени татко си на престола.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР