Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония

...
Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония
Коментари Харесай

Връчиха Нобеловите награди

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за физиология или медицина, физика, химия, литература и стопанска система. 14 лауреати на най-престижния приз в света получиха от монарха дипломи и златни медали.

При откриването на церемонията ръководителят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин прикани международната общност да бъдат предпазени и съхранени научните способи. " Алфред Нобел твърдо вярваше във значимостта на научните проучвания. Само въз основа на обстоятелствата светът може да реализира действителен напредък. За страдание неговият изпълнен с оптимизъм мироглед се слага през днешния ден под подозрение в целия свят. Ставаме очевидци по какъв начин водещи политици на процедура се занимават с отказване на обстоятелствата. Ирационалното и тесногръдо мислене набира мощ за сметка на научните постижения, знанията и рационалната мисъл ", посочи Хелдин.

След встъпителните слова на ръководителите на съответните Нобелови комитети лауреатите излизаха на сцената, украсена по традиция с хиляди цветя. Тук от ръцете на краля те получаваха златните медали и самостоятелните почетни дипломи. Нобеловата премия за физиология или медицина получиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития по какъв начин клетките усещат и се приспособяват към съществуването на О2. Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело получиха Нобелова премия за физика за принос в разбирането на това по какъв начин се развива Вселената, съобщи Канал 3.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР