Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония

...
Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония
Коментари Харесай

Връчиха на Нобеловите награди

Кралят на Швеция Карл XVI Густав връчи в Стокхолмската филхармония Нобеловите награди за физиология или медицина, физика, химия, литература и стопанска система , съобщи ТАСС.

14 лауреати на най-престижния приз в света получиха от монарха дипломи и златни медали.
 
 Gulliver/Getty Images

При откриването на церемонията ръководителят на управителния съвет на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин прикани международната общност да бъдат предпазени и съхранени научните способи.

" Алфред Нобел твърдо вярваше във значимостта на научните проучвания. Само въз основа на обстоятелствата светът може да реализира действителен напредък. За страдание неговият изпълнен с оптимизъм мироглед се слага през днешния ден под подозрение в целия свят. Ставаме очевидци по какъв начин водещи политици на процедура се занимават с отказване на обстоятелствата. Ирационалното и тесногръдо мислене набира мощ за сметка на научните постижения, знанията и рационалната мисъл ", посочи Хелдин.-->

След встъпителните слова на ръководителите на съответните Нобелови комитети лауреатите излизаха на сцената , украсена по традиция с хиляди цветя. Тук от ръцете на краля те получаваха златните медали и самостоятелните почетни дипломи.
 
 Кралица Виктория Шведска Gulliver/Getty Images

Нобеловата премия за физиология или медицина получиха американците Уилям Кейлин и Грег Семенза и британецът Питър Ратклиф за открития по какъв начин клетките усещат и се приспособяват към съществуването на О2.

Канадецът Джеймс Пийбълс и швейцарците Мишел Майор и Дидие Кело получиха Нобелова премия за физика за принос в разбирането на това по какъв начин се развива Вселената.
Американците Джон Б. Гудинаф и Стенли Уитингам и японецът Акира Йошино получиха Нобеловата премия за химия за създаването на литиево-йонните акумулатори.

Полската писателка Олга Токарчук беше удостоена с Нобелова премия за литература за 2018 година, тъй като предходната година тя не беше присъдена, а австрийският публицист Петер Хандке получи Нобелова премия за литература за 2019 година
 
 Gulliver/Getty Images

Носителите на Нобеловата премия за стопанска система за 2019 година са Абхиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Креймър за " техния пробен метод към битката с световната беднотия ".
Първата Нобелова премия е връчена в Сен Тропе през 1901 година - пет години след гибелта на Алфред Нобел. Всяка премия може да бъде присъдена най-вече на трима номинирани. Тя се състои от златен орден, диплом и парична сума. Паричната равноценност на премията за всяка категория е 9 милиона шведски крони (915 300 долара).

Нобеловата премия за мир отиде в ръцете на етиопския министър председател Абий Ахмед поради доближаването със прилежаща Еритрея и демократизирането на Етиопия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР