Кралят на Саудитска Арабия смени престолонаследника, издигайки на тази позиция

...
Кралят на Саудитска Арабия смени престолонаследника, издигайки на тази позиция
Коментари Харесай

Кралят на Саудитска Арабия издигна сина си - реформатор, за престолонаследник

Кралят на Саудитска Арабия смени престолонаследника, издигайки на тази позиция личния си наследник Мохамед бин Салман бин Абдул Азиз ас Сауд. Бин Салман измести досегашния правоприемник – братовчед си Мохамед бин Найеф бин Абдул Азиз ас Сауд, който бе наследник на предходния крал.

31-годишният Мохамед бин Салман беше назначен също за първи заместител министър-председател и резервира поста на министър на защитата, демонстрира кралският декрет, представена от саудитската информация организация SPA и " Ройтерс ".

Мохамед бин Найеф беше свален също от позицията на министър на вътрешните работи. Той ръководеше и битката с тероризма от години, като в годините сред 2003 и 2006 година се бореше с " Ал Кайда " и бе одобряван от Вашингтон. Сега той губи всичките си постове.

Макар че издигането на Бин Салман бе предстоящо в околните на краля кръгове, е изненадващо, че то бе оповестено в миг на ескалация на напрежението с Катар и Иран и по време на въздушни удари в Йемен.

Младият принц се издигна бързо и ръководеше икономическите промени, които целяха да понижат зависимостта на кралството от износа на нефт. Сега той ще може да форсира измененията, измежду които е и частичната приватизация на държавната петролна компания Aramco.

" Промяната е мощен подтик за програмата за стопански промени " Визия 2030 " и цялото изместване на парадигмата, през което минава Саудитска Арабия и чийто проектант е принц Мохамед бин Салман, разяснява шефът на Центъра за проучване на Залива Джон Сфакианакис.


© Associated Press

Мохамед бин Найеф.

Решението на краля цели да уреди изрично реда на заместничество, с цел да се избегне битка за власт сред сина му и Мохамед бин Найеф, разяснява преподавателят по Близкоизточни науки в " Принстън " Бърнард Хейкъл. " Очевидно това е преход, който се случи безпрепятствено и безкръвно. "

Преди две години и половина Рияд изненада света, започвайки войната в Йемен, орязвайки великодушните държавни дотации за бизнес и предлагайки частична приватизация на Aramco.

След като татко му Салман бин Абдулазиз ас Сауд стана крал през януари 2015 година, принц Мохамед се издигна във властта, а през миналата година стартира да си построява имидж, давайки изявленията на западни медии. За доста саудитци персоната му е неделима от промените – фотосите му са по билборди, коли на прозорци и стени из цялата страна.

Бин Салман е министър на защитата, което значи, че провежда един от най-големите оръжейни бюджети в света. Той управлява и Съвета за стопански действия и развиване и е част от управническия ръб на Aramco.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР