Кралят на Испания Фелипе VI пристигна в Ирак на първото

...
Кралят на Испания Фелипе VI пристигна в Ирак на първото
Коментари Харесай

За пръв път от 40 години Ирак е посетен от краля на Испания

Кралят на Испания Фелипе VI дойде в Ирак на първото посещаване на испански монарх от 40 години, съобщи Франс прес. Фелипе VI се срещна с разположените в страната испански сили и с иракския президент Бархам Салих.

След като интернационалната антиджихадистка коалиция оказа помощ на иракските сили да прогонят групировката "Ислямска страна " от градовете, в Ирак продължава да има задгранични военни инструктори, в това число неколкостотин испанци. От началото на месеца Ирак бе посетен от редица задгранични водачи. Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп се срещна с американските сили в страната, само че не и с иракски публични представители. Йорданският крал Абдула II посети Багдад за пръв път от едно десетилетие, а преди него шефовете на дипломацията на Иран и Съединени американски щати се срещнаха с иракските водачи.

На всички тези срещи бе разискван въпросът за ИД след всеобщата изненада, която провокира решението на Тръмп да изтегли от Сирия намиращите се там 2000 американски бойци. Повечето страни от антиджихадистката коалиция в този момент са в Ирак, откъдето от време на време навлизат на сирийска територия. Проиранският блок измежду иракските ръководещи упорства да се изготви график за евакуиране на всички задгранични войски от Ирак, най-много тези на Съединени американски щати.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР