Кралят на Испания Фелипе Шести започна консултации с лидерите на

...
Кралят на Испания Фелипе Шести започна консултации с лидерите на
Коментари Харесай

Испанският крал търси изход от политическия хаос

Кралят на Испания Фелипе Шести стартира съвещания с водачите на парламентарните сили, с цел да избави последния късмет за сформиране на държавно управление и да избегне нови парламентарни избори. Ако се доближи до предварителен избор, това ще е за четвърти път за четири години. Кралят е решен да откри излаз от политическата невъзможност.

Въртенето в обаян кръг стартира, когато актуалният министър председател социалистът Педро Санчес завоюва изборите в края на април, само че със 123 депутати от общо 350 остана надалеч от безспорното болшинство и се нуждае от поддръжката на радикалната левица - "Подемос ". Санчес и водачът на "Подемос " Пабло Иглесиас ще бъдат признати във вторник наред с водачите на другите огромни партии. През юли депутатите към този момент отхвърлиха да поддържат номинацията на Санчес за министър председател. Ако до 23 септември той още веднъж не се споразумее с Народното събрание за държавно управление, на 10 ноември ще има нови избори, заяви "Ел Паис ".

Кралят даде да се разбере на представителите на политическите партии, че ролята му е строго институционална и както се отбелязва в Конституцията на страната, той не може да посредничи сред партиите. Неговата роля е да изслуша партиите и да реши капацитета на претендентите. Това увещание наподобява належащо, откакто водачът на "Подемос " го прикани да се намеси сред него и Педро Санчес и да откри приемливо решение и за двете страни. Крайнолевите упорстват за присъединяване в кабинета, само че Санчес отхвърля и им предлага единствено да договорят държавна стратегия.

Представителят на Регионалната партия на Кантабрия Жозе Мария Анхел Мазон Рамос и водачът на "Compromís " Хоан Балдови, които се срещнаха с Фелипе през днешния ден, упорстват кралят да се придържа пълномощията си. Балдови очерта мрачна прогноза за резултата от консултациите. Той счита, че при положение на привикване на нови избори като единствен излаз от обстановката на липса на единодушие „ прогресивните партии ще бъдат ощетени “.

Испания е политически нестабилна, откогато през 2015 година двупартийната система бе разрушена от силовото влизане в Народното събрание на "Подемос " и либералите от "Сиудаданос " ( "Гражданите "). Последните избори вкараха в Народното събрание и крайнодясната партия "Вокс ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР