Кралят на Европа и света Реал Мадрид стигна до финала

...
Кралят на Европа и света Реал Мадрид стигна до финала
Коментари Харесай

Реал Мадрид се спаси от шумен резил срещу нахъсани араби

Кралят на Европа и света Реал Мадрид стигна до финала на Световното клубно състезание след сложна победа с 2:1 против домакините от Ал Джазира в 1/2-финален дуел, игран в Абу Даби.

Тимът от Обединените арабски емирства поведе в резултата в 40-ата минута след прецизен удар на Ромариньо. Попадения на Кристиано Роналдо (53) и Гарет Бейл (81) класираха " лос меренгес " за финала. На финала в събота Реал ще се изправи против първенеца на Южна Америка Гремио. Срещата беше по-специална за Кристиано Роналдо, който стана най-резултатният футболист в историята на конкуренцията и добави и този връх в богатата си визитка. Системата за видеоповторения VAR анулира по един гол и на двата тима - поради засада на Бензема при попадение на Каземиро и поради засада на Бусуфа.
Зинедин Зидан даде отмора на капитана Серхио Рамос, останал отвън групата заради болки, а сътрудник на Рафаел Варан беше Начо Фернандес. Ашраф размени Даниел Карвахал. Матео Ковачич беше предпочетен пред Тони Кроос. Карим Бензема и Кристиано Роналдо поведоха нападението на " белите ", подкрепяни от Иско.

Срещата стартира с буря пред вратата на арабите. Още преди да са изтекли 10 минути испанците към този момент бяха блъснали две греди и изпуснали три-четири голови обстановки. В петата минута вратарят Али Хасейф отрази ориентиране с глава на Роналдо. Малко повече от минута по-късно португалецът още веднъж се извиси и нанесе удар с глава, вратарят работи непохватно, само че имаше шанс, че топката откри напречната греда. Получи се безредие пред самата голлиния, само че никой не бутна топката към мрежата. 

В осмата минута Лука Модрич нацели дясната греда - топката влизаше, само че вратарят съумя да реагира и да насочи към гредата. В десетата Роналдо направи огромен пропуск. Домакините изгубиха топката пред своето наказателно поле, Бензема асистира на португалеца, който не нанесе добър удар съвсем от упор - бранител отклони топката и оказа помощ на вратаря. 

В 11-ата момчетата от Ал Джазира имаха първа чудесна опция след изритана топка. Али Макбут обаче избра неверното решение в наказателното поле - неакуратен пас вляво. В 15-ата никой не скочи с Бензема, а той забоде топката в земята и даде шансове на вратаря, който плонжира и мазета. В 20-ата Модрич нанесе следващ привидно голов удар, само че стражът отново се прояви брилянтно. Минута по-късно Али Макбут още веднъж надбяга бранителите на гостите, като този път шутира рисково настрана от гредата в навън.

В 30-ата минута Каземиро прати топката в мрежата. Първоначално съдията не зачете гола, а минута по-късно халфът се радваше, откакто съдията реши да се съветва с аудиовръзка. Протестите на домакините накараха бразилският рефер да продължи да разисква със своите помощници зад екрана. В последна сметка арбитърът изиска видеоповторение, след което реши да отсъди засада. Истината беше, че Бензема е в засада, а Каземиро - не. Френският нападател остава зад тила на защитник и съгласно съдията е въздействал върху обстановката.
В 40-ата минута падна фрапантен гол във вратата на Кейлор Навас. Защитата на " лос меренгес " се пропука по обикновен метод. Бусуфа овладя топката и подаде наляво към Ромариньо, който финтира Варан и насочи елегантно по земя към далечния ъгъл - 1:0. До края на полувремето европейският крал не откри отговори и статистиката за първото полувреме сподели: съвсем 20 удара за Реал и едвам 3 за арабския отбор. 

С началото на второто полувреме съставът на Зидан се настани пред наказателното поле на противника. В 47-ата минута високата преса на " лос бланкос " разреши на Ал Джазира да направи мълниеносна акция. Ашраф не съумя да я спре като финален в отбраната и двама футболисти на домакините потеглиха сами от центъра към наказателното поле на Навас. Али Макбут пробяга трисейтина метра напред, по-късно подаде към Бусуф, който прати топката в мрежата. 

Радостта на арабите не продължи дълго. След разглеждане на видеоповторение съдията не зачете гола. Повторенията демонстрираха, че има засада. В 51-ата героят от първото полувреме - вратарят Али Хасейф, напусна терена наложително. Две минути по-късно отбраната на Ал Джазира сбърка, остави Кристиано безусловно самичък в наказателното поле и номер 7 безжалостно прати топката доста тъкмо до греда по диагонала - 1:1.

В 59-ата крачка не доближи на Бензема да засече пред голлинията. В 66-ата Модрич насочи впечатляващо подаване с външен към Бензема, френският стрелец шутира мощно по диагонала, само че нямаше шанс и разтресе гредата. Мадридчани натискаха крепко, само че техният конкурент също наммираше метод, въпреки и рядко да контраатакува. 

В 69-ата Бензема още веднъж и още веднъж нямаше никакъв шанс. След центриране отляво той завъртя топката с вътрешен фалц, вратарят беше преодолян, само че кълбото още веднъж срещна гредата, този път към сглобката. В 70-ата Марсело проби отляво до аутлинията, само че не откри продължение, откакто не се схванаха с Роналдо и Бензема. В 73-ата Ахмед Рабя получи чудесна топка за завършващ удар, само че беше блокиран, а Начо Фернадес почисти пред самата голлиния. 

В 81-ата въпреки всичко Мадрид стигна до второ попадение. Лукас Васкес получи в наказателното поле, върна топката обратно към влезлия секунди по-рано Гарет Бейл, който насочи към мрежата. Кристиано Роналдо понечи да играе с пета пред голлинията, само че като че ли не докосна топката - 2:1 за Реал. Това беше най-бързо вкарания гол от запаса в шампионата - за по-малко от минута игрово време. Иберийците успокоиха топката и продължиха да владеят съвсем непрекъснато. В 87-ата Бейл нанесе зрелищен ножичен удар от 16 метра, при който вратарят реагира и мазета. 

В последна сметка мадридистите си отдъхнаха и отстраниха Ал Джазира. В събота Реал ще се опита да отбрани международната си купа против бразилския Гремио

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР