Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на

...
Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на
Коментари Харесай

Белгия се извини на ДР Конго за колониалната история

Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на Конго Феликс Чисекеди, в което показва " надълбоко страдание " за страданията и деянията на принуждение в африканската страна от края на 19-и доникъде на 20-и век. Писмото е във връзка 60-годишнината от независимостта на Конго, оповестяват белгийски медии. Отбелязва се, че това е историческа стъпка на белгийски държавен глава, с която за пръв път грешките на предишното се признават намерено на това най-високо ниво, съобщи Българска телеграфна агенция.

От 1885 до 1908 година африканската страна е персонална благосъстоятелност на белгийския крал Леополд Втори, а в идващите 52 години, до 1960 година, е белгийска колония. Според исторически данни милиони конгоанци умират в тези години от жестокости, употреба и заболявания.

В писмото си крал Филип показва, че с цел да може днешните връзки сред двете страни да бъдат по-приятелски, належащо е за историята да се приказва намерено и да се каже истината. Общата ни история съдържа достижения, само че и мъчителни мемоари. Бяха осъществени жестокости, имаше принуждение, страдалчество и оскърбление, и това тежи на общата ни памет, добавя президентът.

" Държа да изразя най-дълбоко страдание за тези рани от предишното, които през днешния ден още веднъж болят поради дискриминирането, която към момента участва прекалено много в нашите общества, прибавя кралят. Предизвикателствата пред света изискват да гледаме към бъдещето в духа на съдействието и взаимното почитание ", декларира белгийският крал.

В последните седмици в Белгия с разнообразни протестни прояви представители на локалните африкански малцинства настояха за преоценка на историята и събаряне на паметниците на Леополд Втори. Някои от паметниците бяха поругани и прибрани в хранилища, като се чака да не бъдат връщани на постаментите навън, а да станат част от музейни изложения.

Движението набра мощ около митингите в Съединени американски щати в отбрана на живота на чернокожите хора след убийството на Джордж Флойд. Белгийски медии през днешния ден оповестяват, че нощес по самодейност на локалната конструкция на " Амнести интернешънъл " на фасадата на посолството на Съединени американски щати в Брюксел е бил прожектиран обликът на Флойд с хорометър, надъхан за 8 минути и 46 секунди - времето, за което той бе убит в полицейски захват.

Още на четвъртата минута служители на реда са прекъснали прожекцията, само че никой от участниците в проявата не е бил арестуван. Инициаторите обяснили, че са прожектирали изображението в минутите, когато в Съединени американски щати съд е заседавал по ограниченията за неотклонение на четиримата служители на реда, упрекнати в осъществяване и съучастничество в убийството на Флойд.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html.

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР изявления в уеб страницата Petel.bg

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР