Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на

...
Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на
Коментари Харесай

Белгия изрази дълбоко съжаление за колониалната история на Конго

Кралят на Белгия Филип е изпратил писмо до президента на Конго Феликс Чисекеди, в което показва "дълбоко страдание " за страданията и деянията на принуждение в африканската страна от края на ХIХ доникъде на ХХ век. Писмото е във връзка 60-годишнината от независимостта на Конго, оповестяват белгийски медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Отбелязва се, че това е историческа стъпка на белгийски държавен глава, с която за пръв път грешките на предишното се признават намерено на това най-високо ниво.

От 1885 до 1908 година африканската страна е персонална благосъстоятелност на белгийския крал Леополд Втори, а в идващите 52 години, до 1960 година, е белгийска колония. Според исторически данни милиони конгоанци умират в тези години от жестокости, употреба и заболявания.

В писмото си крал Филип показва, че с цел да може днешните връзки сред двете страни да бъдат по-приятелски, належащо е за историята да се приказва намерено и да се каже истината. Общата ни история съдържа достижения, само че и мъчителни мемоари. Бяха осъществени жестокости, имаше принуждение, страдалчество и оскърбление, и това тежи на общата ни памет, добавя президентът.

Държа да изразя най-дълбоко страдание за тези рани от предишното, които през днешния ден още веднъж болят поради дискриминирането, която към момента участва прекалено много в нашите общества, прибавя кралят. Предизвикателствата пред света изискват да гледаме към бъдещето в духа на съдействието и взаимното почитание, декларира белгийският крал.

Принстънският университет отстранява името на Удроу Уилсън от учебното заведение си по социална политика

В последните седмици в Белгия с разнообразни протестни прояви представители на локалните африкански малцинства настояха за преоценка на историята и събаряне на паметниците на Леополд Втори. Някои от паметниците бяха поругани и прибрани в хранилища, като се чака да не бъдат връщани на постаментите навън, а да станат част от музейни изложения.

Движението набра мощ около митингите в Съединени американски щати в отбрана на живота на чернокожите хора след убийството на Джордж Флойд. Белгийски медии през днешния ден оповестяват, че нощес по самодейност на локалната конструкция на "Амнести интернешънъл " на фасадата на посолството на Съединени американски щати в Брюксел е бил прожектиран обликът на Флойд с хорометър, надъхан за 8 минути и 46 секунди - времето, за което той бе убит в полицейски захват.

Още на четвъртата минута служители на реда са прекъснали прожекцията, само че никой от участниците в проявата не е бил арестуван. Инициаторите обяснили, че са прожектирали изображението в минутите, когато в Съединени американски щати съд е заседавал по ограниченията за неотклонение на четиримата служители на реда, упрекнати в осъществяване и съучастничество в убийството на Флойд.

Делото за гибелта на Джордж Флойд ще стартира догодина
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР