Кралят и престолонаследникът не знаели за случаяСлед мощен международен натиск

...
Кралят и престолонаследникът не знаели за случаяСлед мощен международен натиск
Коментари Харесай

Рияд призна, че Хашоги е бил убит

Кралят и престолонаследникът не знаели за случая


След мощен интернационален напън над Рияд да хвърли изясненост върху случая с изчезналия публицист Джамал Хашоги, Саудитска Арабия призна, че той е бил погубен. Но отхвърли крал Салман или престолонаследникът принц Мохамед бин Салман (за който имаше изказвания, че е поръчал ликвидацията) да са знаели за случилото се, което бе несъмнено като “ужасна неточност ”.

Досега саудитската страна даваше спорни пояснения за случая “Хашоги ”. Журналистът отстъпник, живеещ в заточение критик на властта в Рияд, откакто избяга от родината си, бе забелязан за финален път на 2 октомври на влизане в саудитското консулство в Истанбул. След гръмването на новината за изгубването му, Рияд разгласи, че Хашоги е напуснал консулството и поддържаше тази версия в продължение на 18 дни. До предишния петък, когато за пръв път разгласи, че журналистът е починал вследствие на сборичкване с хора, с които се срещнал в дипломатическото посланичество.

Тази версия обаче бе призната скептично в целия свят, още повече, че в това време излязоха данни, съгласно които Хашоги е бил погубен в консулството от екип от саудитски разузнавачи, за които Анкара твърди, че има доказателства.

“Решени сме да открием всички обстоятелства и да накажем виновните за това ликвидиране ”, разгласи в неделя саудитският външен министър Адел ал Джубейр. Той акцентира, че причинителите са работили отвън пълномощията си и даже висшето управление на разузнаването в Рияд не е знаело за дейностите им. Джубейр добави, че няма информация по какъв начин е бил погубен Хашоги, нито къде е тялото му.

Турският президент Реджеп Ердоган даде обещание да разкрие цялата истина за случилото се пред Народното събрание на следващия ден.

 SAUDI ARABIA: MbS rookie or reformer
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР