Кралство Бутан планира да построи град на осъзнатостта, който ще

...
Кралство Бутан планира да построи град на осъзнатостта, който ще
Коментари Харесай

„Осъзнатият град“: Бутан има грандиозен проект за град на бъдещето

Кралство Бутан възнамерява да построи " град на осъзнатостта ", който ще заема към 2,5% от територията на страната – повърхност, по-голяма от тази на Сингапур.

Градът от 1000 кв. км ще бъде издигнат покрай Гелефу, по южната граница на Бутан с Индия.

Новият град на осъзнатостта ще служи като стопански център и входна врата за туристите към останалата част на страната, съгласно прессъобщение за плана, представено от CNBC.

Кралят на Бутан Джигме Хесар Намгиел Вангчук съобщи, че страната " не е в клопката на наследството и може бързо да вкарва нововъведения, с цел да осъществя проекти, които други се двоумят да осъществят ", се споделя още в известието.

Гелефу е значим граничен пункт за индийските туристи.

Повечето други задгранични гости обаче летят до интернационалното летище Паро, покрай най-големия град и столица на Бутан, Тхимпху, който е с повърхност към 26 кв. км.

Подобно на планувания линеен град в Саудитска Арабия, наименуван The Line, Gelephu Mindfulness City премисля метода, по който актуалните градове наподобяват, действат и обслужват потребностите на жителите.

Генерален проект

Генералният проект на " Gelephu Mindfulness City " демонстрира ниско- и средноетажен метрополис с основни характерности като ново интернационално летище, университет, здравно заведение за източна и западна медицина, хидропонна оранжерия, културен център, нравствен център, пазар за локални артикули и хидроенергиен язовир, съгласно проекта.

Храмът-язовир Санкош ще има стълбища, които ще водят до повдигнат храм, който Бярке Ингелс, създател и креативен шеф на Bjarke Ingels Group, оприличи на " гнездо на тигъра от 21-ви век ", базирайки се на най-известната забележителност на Бутан.

Планираният град ще има 11 " лентовидни квартала ", които включват 35-те реки и потоци в региона.



Кварталите ще бъдат проектирани като мандали, с повтарящи се модели, проведени към централно публично пространство, съгласно Bjarke Ingels Group.

За да се предпазят от наводнения, около реките ще бъдат построени оризови полета, които " ще образуват градски тераси, спускащи се каскадно от хълмовете към долината ", се показва в отчета.

" Освен това те ще действат като коридори на биоразнообразието за локалната флора и фауна, оставяйки миграционните пътища на слоновете и други диви животни ненарушени. "  



Град на благосъстоянието

Градът, който ще действа в специфичен административен регион в южната част на Бутан, ще се основава на известната философия на страната за брутното национално благополучие.

" Градът на благосъстоянието е неповторим с това, че дава приоритет освен на икономическото развиване, само че и на персоналното богатство на всеки гражданин ", се показва от основателите на плана.

Вече е почнало построяването на интернационално летище и пристанище.



Въпреки това, няма избрана дата за довеждане докрай на плана, защото тя ще зависи от " развиването на бизнеса ", обявиха представители на медиите пред CNBC. " Градът на осъзнатостта е дълготраен план, който ще продължи да пораства и да се развива през идващите години ", настояват от MCC Media.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР