Кралство Белгия е един от традиционните и важни търговски и

...
Кралство Белгия е един от традиционните и важни търговски и
Коментари Харесай

Белгийският бизнес инвестира у нас в сферата на услугите и в индустрията

Кралство Белгия е един от обичайните и значими търговски и стопански сътрудници на България. През 2018 година износът за тази страна е на стойност 982.3 млн. Евро, което значи спад от 12.5% спрямо 2017 година (3.5% дял и 7-мо място в българския износ). Вносът от Белгия пък остава без смяна и е за 637.95 млн. евро както през 2017 година Това значи 2% дял от общия ни импорт и 15-то място измежду всички страни. Добрата вест е, че салдото остава позитивно за България и през предходната година възлиза на 344.3 млн. евро.

През 2006-а търговията сред България и Белгия мина границата от един милиард евро. За предходната година стокообменът към този момент е 1.62 милиарда Евро, само че бележи спад с 8% по отношение на 2017-а.

Водещи артикули в износа за Белгия през 2018 година са нерафинирана мед (51.53%), семена от рапица (6.77%), мотоциклети (включително веломоторите) и колела със помощен мотор (4.01%), меса и вътрешности от домашни птици (1.87%), сурови или необработени тютюни (1.87%) и други артикули.

Водещи артикули във вноса от Белгия през 2018 година са трактори (6.49%), човешка и животинска кръв, приготвени за лечебни цели (3.57%), лекарства (3.57%), жици, кабели и електрически проводници (2.94%), машини и устройства за събиране на реколтата (2.94%), самоходни, булдозери, грейдери, скрепери, механични лопати (2.77%), ускорители на реакции и катализатори (2.03%) и други.

В региона на вложенията нещата също стоят доста добре. До 2005 година статистиката за директните задгранични вложения се води взаимно за Белгия и Люксембург и привлечените ПЧИ за този интервал за двете страни е 637.5 млн. евро.

За 2018 година, вложенията от Белгия в България възлизат на 64.3 млн. евро. А за интервала 2005-2018 година вложенията на Кралството у нас са в размер на 1.234 милиарда евро. Белгийският бизнес влага у нас в целия набор от стопански действия, в областта на услугите, както и в индустриалната продукция. Например, банково-застрахователната група "КВС ". "Солвей Соди ", една от най-големите компании в България, работи в Девня повече от 20 години в химическата индустрия. "Легия " създава облекла в региона на Пловдив за множеството от шестте най-хубави фешън дизайнери в Антверпен. "Мелексис ", друга високотехнологична компания, създава и тества електронни чипове за автомобилната промишленост. "Спадел " купи "Девин ". Строителната компания "Кордеел " е профилирана в търговски и промишлени здания...

Кралство Белгия разполага с дейно настоящи механизми за обезпечаване на експортните заеми и вложения в България. Office National Du Ducroire е обществено-държавна самостоятелна финансова институция, основана през 1939 година, чиято застрахователна активност се подсигурява от белгийската страна. През 1991 година със закон се основава секция към DUCROIRE, която застрахова без държавна гаранция. DUCROIRE застрахова краткосрочни, средносрочни и дълготрайни експортни заеми, потвърждения на акредитиви, предплатени вноски по вноса и белгийски вложения в чужбина. Cobac е частна застрахователна институция за обезпечаване на експортни заеми. През 1993 година DUCROIRE изкупува 25% от акциите на COBAC. Сreditexport е обществено-частна финансово-кредитна институция. Осъществява рефинансиране на експортни заеми, заеми за съществени средства и вложения в чужбина, предоставени от белгийски кредитни институции, за суми по-големи от 1 млн. дол. и период на заема, по-голям от две години.

През предходната година 117 535 белгийски туристи са посетили България (спад от 4%), а страната се подрежда на 11-то място измежду страните в Евросъюза. През същия интервал, 105 830 българи са пътували до Белгия, което е растеж от 17 на 100. Тази страна е на 12-то място като желана дестинация за българските туристи.

От 2016 година Франсоа Бонтан е дипломат на Кралство Белгия в България. Роден е в град Ипер през 1959 година. Магистър по философия от Католическия университет в Льовен и е магистър по стопанска система от университета в Мюнстер.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР